

Millainen mainonta sopii ostopolun eri vaiheisiin?
Mihin ihmeeseen tarvitaan brändimainontaa, kun se ei tuota suoria konversioita? Miksi et tekisi pelkästään tiukasti suoriin ostoihin tähtääviä mainoksia, kun ostoista ne eurot kuitenkin tulevat?
Miksi otsikoinnilla on merkitystä?
Otsikko on ensimmäinen osa mainos- tai blogitekstiäsi, jonka henkilö lukee. Se on usein ensivaikutelma brändistäsi ja keskimäärin 80% ihmisistä lukee pelkästään otsikon. Tämä tarkoittaa sitä, että normaalilla tai hyvällä otsikoinnilla vain 20% otsikon lukijoista lukee loput tekstit. Loistavalla otsikoinnilla voit näin ollen kasvattaa liikennettä artikkeliisi jopa 500%. Onnistunut otsikko tiivistää, viestii, houkuttelee, lupaa ja ennen kaikkea kasvattaa niin liikennettä kuin myyntilukujakin.
Seuraavaksi käyn läpi 9 kohtaa loistavan otsikon rakentamiseksi.
Otsikointi on hyvä aloittaa luomalla aluksi luonnos, työotsikko. Työotsikko (working title) ei ole sama asia kuin aihe tai teema, vaan se kertoo jo tarkemmin tekstin näkökulmasta. Esimerkiksi:
Lopullinen otsikko kannattaa kirjoittaa vasta sitten, kun teksti on valmis. Silloin tiedät parhaiten tekstin sisällön, eli muun muassa sen, miten se on parhaiten tiivistettävissä. Otsikoita kannattaa kirjottaa useampia, ja sitten valita niistä paras.
(Vinkki: Kysy kaverilta mielipidettä vaihtoehdoista)
Otsikko on heti vaikuttavampi ja vähemmän tylsä, jos se geneerisen ilmaisun sijasta puhuttelee lukijaa. Jotta voisit onnistuneesti puhutella kohdeyleisöäsi, on sinun tunnettava ostajapersoonasi. Jos kohderyhmiä on monia erilaisia, kannattaa valita puhuttelun kohteeksi niistä tärkein kohderyhmä tai vaihtoehtoisesti luoda esimerkiksi mainoksesta useita versioita. Epävarmuuden taklaamisessa auttaa testaaminen.
Digimarkkinoinnin näkökulmasta katsottuna SEO (hakukoneoptimointi) nousee usein esille. Ja hyvä niin, onhan hakukoneoptimointi tärkeä osa orgaanista näkyvyyttä. Kuitenkaan ei pidä unohtaa, että kirjoitamme otsikot ihmisille. Otsikon kirjoittamisessa pitäisi siis saada jollakin tapaa löydettyä balanssi sen teknisyyden (SEO) ja viehättävyyden (ihmissilmä) välille. Harvemmin pelkkä avainsanojen listaaminen tuottaa haluttua tulosta.
(Vinkki: Sijoita tärkein avainsanasi otsikon alkupäähän ja rakenna sen ympärille jouheva kokonaisuus)
Lopulta esimerkiksi Googlessa mainokseesi törmäävä ihminen, joka on juuri hakenut hammassärkyynsä helpotusta avainvanallasi, todennäköisesti on lähtökohtaisesti kiinnostunut juuri hammassärkynsä helpottamisesta. Useimpia meistä kiinnostaa lopulta kaikista eniten oma hyöty – Mitä minä saan tästä? Jos otsikkosi onnistuu kertomaan hyödyn, lupaamaan lääkkeen hammassärkyyn, täyttyy asiakkaan tarve ja asiakas todennäköisemmin kiinnostuu siirtymään sivuillesi lukemaan lisää.
Hyvin hyötynsä ilmoittava otsikko kertoo asiakkaalle, että tämän ongelma ratkeaa nopeasti ja helposti juuri kyseisen yrityksen tuotteen tai palvelun avulla. Mitä vahvempi kuva asiakkaalle syntyy siitä, että “hei, tämähän on helppoa” ja “ongelmani ratkeaa välittömästi”, sitä parempi.
Tuote tai palvelu kannattaa esittää siten, että se tarjoaa jonkin uuden ja erilaisen tavan ratkaista asiakkaan ongelman. Vaikka monet tuotteet saattavatkin olla pohjimmiltaan tuttuja asiakaskunnalle, niin olet kilpailullisesti vahvoilla, jos onnistut esittämään juuri sinun yrityksesi tuotteen uniikit piirteet – miksi ostaa juuri teiltä, eikä kilpailijoilta?
Otsikon pituudelle ei voida antaa tarkkaa arvoa. Se vaihtelee alustojen rajoitusten ja kulttuurin mukaan. Esimerkiksi Facebookissa pidemmät otsikot (12-14 sanaa) toimivat paremmin kuin Twitterissä (lähde) ja toisaalta Google Ads:issa (mainostyökalu) yhden otsikon pituus on rajoitettu 30 merkkiin.
Lähtökohtaisesti kuitenkin kannattaa otsikko pitää lyhyenä ja informatiivisena. Lyhyt otsikko näyttää paremmalta, kevyemmältä ja näkyy kokonaisuudessaan Googlen hakutuloksissa (50-60 merkkiä, SEO:n näkökulmasta otsikon pituudesta lisää täällä)
Mitä lyhyempi otsikko on, sitä vähemmän siihen mahtuu informaatiota, kuvailuja tuotteen eduista, tietoja toimitusehdoista ja niin edelleen. Siksi etenkin lyhyellä otsikolla on tärkeä tehtävä herättää lukijassa uteliaisuuden tunnetta niin, että esimerkiksi Googlessa hän lukee myös kuvaustekstin.
(Vinkki: Muista, että jos olet liian nokkela otsikoinnissa, ei osa lukijoista välttämättä ymmärrä otsikkoa ja liikennettä valuu hukkaan.)
Kysymykset saattavat ihmiset ajattelemaan ja näin asia jää usein paremmin mieleen. Kysymysmuodossa olevan otsikon on syytä johdattaa sivulle, jossa kysymykseen saadaan tavalla tai toisella vastaus.
Toisinaan kysymyksillä saatetaan myös haastaa lukijaa. Parhaimmillaan mielenkiinto haasteeseen itsessään riittää lukijan vakuuttamiseen ja hän siirtyy sivuillesi. Erityisesti pelien mainoksissa tähän törmää todella usein.
Vertaa kahta seuraavaa:
Lukuja kannattaa otsikoinnissa käyttää, kunhan niille on jokin järkevä syy. Luonnollisimmillaan lukuja otsikkoon saa esimerkiksi näin: “7 tapaa suojautua flunssalta” tai toisaalta näin: “Ruotsissa 73% enemmän hienoja Volvoja”.
Tarkat luvut ovat ympäripyöreitä ilmauksia parempia. Ne herättävät suuntaa antavia lukuja enemmän luottamusta kertomalla tekstin asiantuntijuudesta ja tarkkuudesta. Vertaa:
(Vinkki: Tutkimusten mukaan parittomat luvut toimivat parillisia paremmin. Esimerkiksi 10 kohdan lista saattaa alitajuisesti vaikuttaa siltä, että siihen on lisätty joku puolittainen vaihe, että saadaan 10 luvuksi tai vaihtoehtoisesti jätetty joku kohta pois. Tämän soveltaminen ei kuitenkaan kannata olla ehkä ensimmäisenä priorisointilistalla.)
Olemme nyt käyneet läpi 9 näkökulmaa hyvän otsikon kirjoittamiseksi. Vaikka listassa olisi ollut 100 kohtaa, sitä seuraamalla tuskin siltikään pääsisi tilanteeseen, jossa mahdollisia otsikointeja olisi vain yksi. Juuri sinulla parhaiten toimivien otsikoiden ja niiden kirjoittamistapojen oppiminen vaatii dataa. Datan avulla näet, että mitkä otsikot todella toimivat ja mitkä eivät. Loistavan otsikon löytöretkellä on hyvä käyttää apuna A/B-testaamista, jossa säilytät esimerkiksi mainoksessa kaiken muun ennallaan, mutta otsikoit versiot eri tavalla. Lisäksi otsikoinnissakin on hyvä pitää maalaisjärki ja ymmärrys kontekstista mukana, eikä seurata turhan orjallisesti erilaisia tehokeinoja.
Kiitos lukemisesta ja oivallista otsikointia!
Alina Venermo
Yrittäjä, CEO
alina.venermo@folcan.fi
+358 50 357 3684
Mihin ihmeeseen tarvitaan brändimainontaa, kun se ei tuota suoria konversioita? Miksi et tekisi pelkästään tiukasti suoriin ostoihin tähtääviä mainoksia, kun ostoista ne eurot kuitenkin tulevat?
Kolkuttaako verkkosivu-uudistus nurkan takana? Tässä blogissa kerromme, mitä sinun tulee ottaa huomioon, kun haluat uudistaa verkkosivustosi.
Tapahtumamarkkinointi on osa markkinointikokonaisuutta, mikä kattaa tuotteena olevan tapahtuman tai tuotteen ympärille rakennetun tapahtuman markkinoinnin. Tapahtumamarkkinointi tarjoaa kohdeyleisöilleen inspiroivaa, innostavaa ja relevanttia tietoa koko tapahtuman