Digimarkkinoinnin trendit vuonna 2019
-Katsaus tähän vuoteen ja sen yli

Mitä digimarkkinoinnin saralla oikein tapahtuu? Mitkä ovat hallitsevat trendit vuonna 2019 ja miten ne lähtevät mahdollisesti kehittymään tulevina vuosina? Aloita syksysi digimarkkinoinnin aallon harjalla ja nappaa tästä blogitekstistä 5 digimarkkinoinnin uusinta trendiä vuoden 2019 lopulle!

Digimarkkinoinnin trendit ja jatkuva muutostila

Digimarkkinointi on jatkuvassa muutoksessa ja mukana pysyminen vaatii markkinoijilta ja yrityksiltä lujaa halua kokoajan oppia uutta. Uusia teknologioita ja markkinointitaktiikoita syntyy tiheään tahtiin puhumattakaan sosiaalisen median eri kanavien jatkuvasti muuttuvista algoritmeista. Digimarkkinoinnin tulevaisuus näyttää kirkkaalta mutta niin moniulotteiselta, että ongelmaksi muodostuu juuri se, miten yritykset pysyvät matkassa mukana.

Digimarkkinoinnin trendit vuonna 2019 ja sen yli

Syksyn saapuessa on hyvä pohtia kulunutta vuotta ja tarkastella tarkemmin digimarkkinoinnin hallitsevia trendejä sekä mahdollisia tulevia muutoksia. Monissa yrityksissä syksyllä markkinointistrategiaan haetaan uutta potkua ja siksi on hyvä päivittää omaa tietämystä siitä, mitä mahdollisia muutoksia kuluttajien käyttäytymisessä ja digimarkkinoinnissa yleisesti voi tulla vastaan.

Useat trendit, joita käsittelen tässä tekstissä, on tunnistettu jo aikaisempina vuosina, mutta vasta niihin tarkempi syventyminen tarjoaa paremman käsityksen trendien sisällöstä ja mahdollisuuksista.  Käsittelen tässä blogissa 5 digimarkkinoinnin trendiä ja syvennyn niistä jokaiseen hieman tarkemmin.

Vaikka tiedän, ettet todennäköisesti ole ensimmäisten joukossa ottamassa virtuaalilaseja ja koneoppimista mukaan yrityksesi markkinointimixiin, niiden olemassaolon tunnistaminen auttaa varmasti hahmottamaan, missä tilanteissa nämä mahdollisuudet on hyvä pitää avoimina.

Tärkeää on myös hahmottaa, mitkä trendit ovat pysyviä ja mitkä mahdollisesti ohimeneviä. Tämän blogitekstin tarkoitus on antaa sinulle kattava ja tiivis katsaus digimarkkinoinnin vallitseviin ja kehittyviin trendeihin.

Digimarkkinoinnin trendit vuonna 2019
5 trendiä -monta ulottuvuutta

1. Muutokset sosiaalisessa mediassa

Sosiaalinen media jatkaa suosiotaan eikä sen taantumiselle nähdä vieläkään merkkejä, päinvastoin. Haasteena sosiaalisessa mediassa on sille tyypilliset lyhytkestoisemmat trendit ja niin sanotut ”somekohut”. Mikä toimii nyt ei välttämättä toimi enää ensi viikolla. Siksi varsinkin yrityksen sosiaalisen median markkinointi tiimin tulisi olla valppaana. Kanavien luonne ja se minkälainen sisältö toimii ja tuo tuloksia muuttuu jatkuvasti. Listasin alle mielestäni näistä muutoksista tärkeimmät:

  • Vaikuttajamarkkinointi – microinfluencerit

Vaikuttajat eli Influencerit ovat jo kiinteä osa sosiaalisen median kuvamaailmaa, mutta uusimpana tulokkaana ovat niin sanotut microvaikuttajat. Microinfluencerit tuovat ainakin jollain tasolla aidompaa otetta vaikuttajamarkkinointiin ja ovat seuraajan näkökulmasta ehkä myös luotettavimpia sanansaattajia.

On kiinnostavaa seurata, millaiseksi vaikuttajamarkkinointi tulee kehittymään tulevaisuudessa,

sillä kukaan meistä ei jaksa selata Instagramin uutissivua, jos joka toinen ystävä tai tuttava hehkuttaa siellä yhteistyöpostaustaan.

  • Tavoitettavuus vs. engagement

Yksi puhuttavimmista sisältömittareita koskevista aiheista on tavoittavuuden (reach) ja sitouttavuuden (engagement) välinen tärkeysjärjestys. Sitouttavuuden tärkeys näyttää ainakin tällä hetkellä hallitsevalta mittarilta ja yritysten kannttaakin seurata omaa engagement ratea tarkasti ja miettiä miten potentiaalisia asiakkaita saadaan jatkossa paremmin aktivoitua.

Videoformaatti tulee jatkossakin valtaamaan enemmän ja enemmän tilaa eri kanavissa. Erityisesti live-videot ja Youtube-kanavien suosio näyttää kasvavan myös jatkossa. YouTuben omien tietojen mukaan vuonna 2025 puolet alle 32-vuotiaista katsojista ei tilaa enää mitään TV-palvelua, ja jo nyt 60% kaikista katsojista katsoo sisältöjä mielummin online-alustoilla kuin perinteisen TV:n kautta.

  • Chatbotit, Messenger ja Whatsapp

Vuonna 2019 erilaisista chatboteista ja Messenger-applikaatiosta tuleekin arkipäivää niin kampaajaa varatessa kuin ruokaa tilatessa. Keskustelualustojen myynnillistäminen mahdollistaa, ettei sosiaalisesta mediasta tai applikaatiosta tarvitse poistua kesken shoppailun. Näin ollen, kuluttajat on myös helpompi ohjata ostoksille silloinkin, kun he ovat somessaa ilman suurempia ostoaikeita.

Vaikka sosiaalisen median hyödyntäminen yrityksen digimarkkinoinnissa avaa yrityksille lukuisa mahdollisuuksia, on tärkeää muistaa, että yrityksen verkkosivut ja niiden ”myynnillisyys” on tulevaisuudessakin tärkeässä roolissa. Vaihtuvien algoritmien varaan ei kannata jättää omaa liiketoimintaa, mutta Internet ja verkkosivujen olemassaolo tuskin tulee ikinä katoamaan.

2. Äänihaku ja tekoälyassistentit

Kaikki teknologiajätit kuten Apple, Amazon, Microsoft ja Google ovat jo kehittäneet kuluttajakäyttöön omat tekoälyassistenttinsa (Siri, Alexa, Cortana, Voice Search), joiden toiminta tulee koko ajan ulottumaan useampiin alueisiin. Suurimmasta osasta bluetooth-kuulokkeissa, älykelloissa ja kotikaiuttimissa on jo nyt vahva linkki tekoälyassistenttiin. Voit esimerkiksi kysyä Iphonesi Siriltä suoraan millainen sää tänään on ja saat vastauksen muutamassa sekunnissa. Comcoren teettämän tutkimuksen mukaan vuoteen 2020 mennessä jopa 50% kaikista mobiilihauista tehdään äänellä.

Hakukoneoptimoinnissa kannattaa siis nyt jo valmistautua siihen, miten verkkosivuja voi optimoida äänihakuihin sopiviksi. Yleensä lauseet, joita kirjoitamme ja lausumme voivat olla hyvinkin erilaiset. Esimerkiksi ”Lissabon lennot ja hotelli” voi olla tyypillinen tekstihaku Googlessa, mutta ääneen lausuttuna sanoisit varmasti mieluiten ”Haluan varata matkan Lissaboniin”.  Myös vastauksen ideaali pituus voi olla äänihauissa paljon lyhyempi. Jos äänihaun vastaus toimitetaan myös puheen muodossa, vastauksen tulee olla lyhyt ja ytimekäs eikä välttämättä tämän blogitekstin kaltainen pitkä teksti.   

3. Verkkokaupan kasvu ja haasteet

Verkkokaupan suosio kasvaa ja tärkeintä on, että ostaminen on mahdollisimman helppoa, vaivatonta sekä nopeaa. Erityisesti ostaminen mobiilissa yleistyy ja siksi verkkokaupan täytyy toimia moitteettomasti päätelaitteesta riippumatta.

Käsittelen käyttäjäkokemuksen tärkeyttä alempana, mutta asiakaslähtöisyys korostuu kaikissa nykyisissä ja tulevissa markkinoinnin trendeissä. Verkkokaupan vaativampia ja pidemmälle vietyjä tulevaisuuden palveluratkaisuja ovat muun muassa: 

  • Personoitu valikoima

Entistä tarkemmin yksittäisen asiakkaan preferensseihin, käyttäytymiseen ja mieltymyksiin pystytään vastaamaan datan analysoinnin ja esimerkiksi tekoälyn avulla. Hyvä esimerkki on Zadaa -käytettyjen vaatteiden verkkokauppa, jonka valikoimassa näet ainoastaan sinun kokoosi ja tyyliisi sopivia vaatteita. Vasta muutama kuukausi sitten lanseerattu NOMI-shop tarjoaa myös yksilöllistä verkkoshoppailua. Tekoälyä hyödyntäen, palvelu tunnistaa käyttäjän henkilökohtaisen tyylin ja kerää eri verkkokauppojen sivuilta valikoiman, mikä vastaa käyttäjän henkilökohtaisia mieltymyksiä. Tämänkaltaiset palvelut tulevat varmasti kasvattmaan suosiotaan myös jatkossa. 

  • Augmented reality

Hyvä esimerkki augmented realityn hyödyntämisestä on Michael Korsin aurinkolasimainos, missä käyttäjä voi itse testata laseja enne ostopäätöksen tekemistä. Yhdistämällä verkko-, ja kivijalkakaupan ostokokemusten parhaita puolia pystytään tarjoamaan asiakkaille jatkuvasti enemmän lisäarvoa.

Verkkokaupan tarjonta voidaan entistä helpommin tuoda esille sinne, missä asiakkaat viettävät eniten aikaa. Esimerkiksi verkkokaupan siirtyminen suoraan yrityksen Instagram tilille mahdollistaa samalla asiakkaille helpon pääsyn tuotteisiin ja palveluihin sekä samalla verkkokaupankäynti sulautuu suoraan osaksi sosiaalisen median markkinointia. Se miten myynti sosiaalisen median kautta tulee kehittymään on siis erityisesti sellainen trendi, jonka kehitystä jokaisen verkossa myyntiä harjoittavan yrityksen on hyvä seurata.

  • Tuotevideot

Käytännössä ainoa kuvia parempi tapa esitellä tuotteita verkossa asiakkaille ovat tuotevideot, jotka parhaassa tapauksessa tuovat verkkokapan myös lähemmäs asiakasta. Esimerkiksi Instagram stories, Igtv, ja Youtube mahdollistavat tuotevideoiden hyödyntämisen.

  • Ympäristövaikutukset

Verkkokaupan ympäristövaikutuksista tulee jatkossa suurempi huolenaihe tiedostaville ja vastuullisille kuluttajille. Verkkokaupan vastuullisuuden tulee näkyä toimitustavoissa, pakkausmateriaaleissa ja jopa mahdollisuutena tehdä nettitilauksen toimituksesta hiilineutraali lisämaksusta.

4. Customer Experience ja sen kokonaisvaltainen ymmärrys

Kaikkialla alleviivataan, kuinka tärkeää yrityksen on tuntea omat asiakkaansa. Ostajapersoonien määrittäminen on oiva tapa tunnistaa omat asiakkaat, mutta asiakaskokemuksen kokonaisvaltainen ymmärrys on muutakin, kuin pintapuolista tutkiskelua.

Asiakaskokemus tulisi nähdä niinkin kokonaisvaltaisena kokemuksena, joka sitoo koko ostoprosessin yhteen – aina tarpeen tunnistamisesta ostopäätökseen. Mieti siis tarkkaan, miten saat asiakaskokemuksesta kokonaisvaltaisen elämyksen.

Esimerkkejä, joilla voit heti parantaa verkkosivujesi käyttäjäkokemusta:

  • Tarkista sivujesi latausnopeus. On tutkittu että 40% käyttäjistä poistuu sivuilta, joiden lataaminen kestää enemmän kuin 3 sekuntia. Mieti siis miten suurta vahinkoa hitaasti lataavat sivut voivat tehdä liiketoiminnallesi.
  • Nyt viimeistään selvitä, että sivusi ovat responsiiviset eli toimivat mobiililaitteilla.

5. P2P Markkinointi

Paljon puhutaan siitä, että digitalisaation ja ostokäyttäytymismuutosten johdosta B2B ja B2C markkinointi taktiikoiden eroavaisuudet pienenevät ja muistuttavat koko ajan enemmän toisiaan. Uusin tapa nähdä markkinointi on puhua P2P eli people-to-people markkinoinnista mikä lähtee oletuksesta, että markkinointi on aina suunnattu suoraan ihmiseltä ihmiselle. (älä sekoita tätä peer-to-peer markkinointiin) 

Tämä ajattelu tukee vahvasti jo mainitsemiani asioita kuten, asiakaslähtöisyyden tärkeyttä ja personoidun markkinoinnin suosion kasvua. Käsittelin myös aikaisemmassa blogitekstissä tarkemmin Inbound-markkinointia, mikä voitaisiin jossain määrin mieltää myös eräänlaiseksi P2P markkinoinnin muodoksi.

Yhteenveto

Voisi melkein sanoa, että yksi vuosi internetissä vastaa noin viittä vuotta oikeassa elämässä. Digimarkkinoinnin jatkuva ja nopea muutostila vaatii tutkiskelua sekä aitoa mielenkiintoa sen kehittymisen ennustamiseen.  

Muista siis säännöllisin väliajoin päivittää tietämystäsi, jotta saat kaiken irti digimarkkinoinnin lukuisista mahdollisuuksista!

You are currently viewing a placeholder content from Facebook. To access the actual content, click the button below. Please note that doing so will share data with third-party providers.

More Information

Pyydä ilmainen arvio verkkosivujesi nykytilasta

Lähetämme sinulle analyysin sähköpostiin.
Emilia Ståhlhammar
Marketing trainee 
Alina Venermo kuva

Kysy minulta lisää!

Alina Venermo
CEO & Co-Founder

alina.venermo@folcan.fi
+358 50 357 3684

Lue lisää digimarkkinoinnista Folcanin blogista

Growth Marketing Trainee

💡 Trainee-jakson kesto 4-6kk, aloitusaika sovittavissa 1.5.-15.6.2025 välille  💡 Hakuaika 14.3.-6.4.2025  Kasvumarkkinoinnin Trainee – Etsimme tulevaisuuden huippuosaajaa!  Haluatko kehittyä digimarkkinoinnin osaajaksi ja nähdä työsi konkreettiset

Lue lisää »
Kuvassa Folcanin toimitusjohtaja Alina ja mainonnan asiantuntija Klaus keskustelevat rennosti.

Mitä on kasvumarkkinointi?

Nykyään puhutaan paljon kasvumarkinoinnista, mutta mitä se käytännössä tarkoittaa? Kasvumarkkinointi on markkinoinnin lähestymistapa, joka keskittyy nopeaan kasvuun, mittaamiseen ja jatkuvaan optimointiin. Yksinkertaisuudessaan se tarkoittaa strategista

Lue lisää »

Mitä on A/B-testaus?

A/B-testaus on kahden eri version testaamista keskenään jollain mitattavalla tavalla. Testauksen tavoitteena on selvittää, kumpi versioista toimii paremmin. Kerätyn datan perusteella voidaan tehdä perusteltu valinta versioiden

Lue lisää »