Mikä on domain eli verkkotunnus ja miten se oikeastaan toimii?

Oletko ikinä miettinyt, mikä domain eli verkkotunnus oikein on? Entäpä oletko harkinnut oman verkkosivuston tekoa yrityksesi tai CV:si takia? Ai olet, hienoa! Tämä artikkeli on juuri sinua varten.

Oletko harkinnut verkkotunnuksen hankkimista?

Minulta usein kysytään, mikä domain eli verkkotunnus oikein on? Entä, miten se toimii? Olet saattanut törmätä näihin kysymyksiin itsekin. Olet saattanut myös kuulla, että verkkosivujen tekemistä varten tarvitaan verkkotunnus. Monet kuitenkin sekoittavat tämän verkkotunnuksen verkkosivuston tai webhotellin kanssa keskenään. Nämä termit kuitenkin tarkoittavat lähtökohtaisesti eri asiaa.  

Tässä on 11min kestävä video englanniksi, jossa vastataan kysymykseen, mikä on webhotelli. Webhotelli liittyy vahvasti oikean verkkotunnuksen valintaan. Lisäksi video toimii aloittelijan oppaana henkilölle, joka haluaa oppia rakentamaan verkkosivuston. Videossa käydään läpi verkkotunnukset, nimipalvelintietuet ja palveluntarjoajan roolin verkkosivujen rakennuksessa. 

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube's privacy policy.
Learn more

Load video

Tämän artikkelin sisältö

Tässä artikkelissa pyrimme vastaamaan kysymyksiin, mikä on domain eli verkkotunnus, ja miten verkkotunnukset toimivat. Tämän kirjotuksen tarkoituksena on auttaa lukijaa ymmärtämään ja valitsemaan oikea verkkotunnus hänen verkkosivujansa varten. 

Artikkeli kattaa nämä asiat: 

 • Mikä on verkkotunnus? 
 • Miten verkkotunnukset toimivat? 
 • Miten verkkotunnus eroaa webhotellista ja verkkosivuista? 
 • Erilaiset verkkotunnukset 
 • Kuka on vastuussa verkkotunnuksesta? 
 • Kuinka valitset oikean nimen verkkosivuillesi 
 • Miten ostat verkkotunnuksen? 

Mikä on verkkotunnus?

Verkkotunnus on verkkosivusi osoite, joka kirjoitetaan selaimen URL kenttään vieraillakseen sivustollasi. Ohessa kansainvälinen verkkotunnusten tarjoaja selittää 2min pituisella videolla englanniksi, mitä ovat verkkotunnukset.

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube's privacy policy.
Learn more

Load video

Yksinkertainen selitys verkkotunnukselle on: Jos verkkosivusto olisi talo, niin verkkotunnus olisi tämän talon osoite.  

Syvällisempi selitys sen sijaan on: Internet on käytännössä jättimäinen tietokoneiden muodostama verkko, joka on yhdistetty globaalin kaapeliverkon kautta. Jokainen tietokone, joka on tässä verkossa, pystyy keskustelemaan toisten tietokoneiden kanssa internetin välityksellä.  

Tietokoneiden tunnistamiseksi jokaiselle tietokoneelle jaetaan IP-osoite niiden ollessa yhteydessä verkkoon. IP on alin yhtenäinen internetin protokolla, jossa kaikki internet-verkon tietoliikenne kulkee IP-paketteina. IP-osoite on sarja numeroita, jonka avulla tietty tietokone pystytään tunnistamaan verkossa.   

Tyypillinen IP-osoite näyttää tältä: 88.114.141.16  

Satojen tämän tyyppisten numerosarjojen muistaminen voisi osoittautua erittäin haastavaksi. Kuvittele, että joutuisit käyttämään aina tämäntyyppisiä numerosarjoja vieraillessasi lempisivustoillasi. Käytännössä sinulla olisi pakko olla lista numerosarjoja ylhäällä jossain ja niiden yhteydessä omat tunnisteet, mikä numero viittaa mihinkin sivustoon.  

Tämän ongelman ratkaisemiseksi keksittiin domain eli verkkotunnus.   

Verkkotunnukset mahdollistavat sen, että sinun ei tarvitse sijoittaa pitkiä listoja numeroita vieraillessasi verkkosivuilla. Sen sijaan pystyt vierailemaan sivustolla kirjoittamalla helposti muistettavan verkkotunnuksen nimen (esimerkiksi folcan.fi) selaimesi URL- eli osoitekenttään.   

Miten verkkotunnukset toimivat?

Verkkotunnuksen toimintaperiaatteen ymmärtämiseksi tarkastellaan aluksi, mitä tapahtuu, kun syötät verkkotunnuksen selaimesi osoitekenttään. 

Kun syötät verkkotunnuksesi selaimeen, aluksi tietokoneesi lähettää pyynnön globaaliin serveriverkkoon, joka muodostaa nimipalvelintietueet eli DNS-tietueet (Domain Name System). Tämän jälkeen nämä serverit / palvelimet tarkastelevat verkkotunnuksen nimipalvelimia eri dns-palvelimien välillä, ja kohdistavat lähetetyn pyynnön dns-palvelimien kautta oikeaan serveriin. Tämän jälkeen verkkopalvelin hakee verkkosivusi ja sille kuuluvan informaation. Lopuksi verkkopalvelin lähettää noudetun datan takaisin selaimeen.  

Esimerkiksi, jos sinun verkkosivusi on hostatuksessa Suomen Hostingpalvelulla, niin nimipalvelin tietosi näyttävät tältä:  

ns1.hostingpalvelu.fi  

ns2.hostingpalvelu.fi  

Nämä nimipalvelimet ovat tietokoneita, joita hallinnoi sinun webhotellisi tarjoava yritys. Hostauksen tarjoaja myös välittää edelleen tietokoneella tekemän pyyntösi tietokoneeseen, jossa sinun verkkosivusi on säilöttynä.  

Tätä tietokonetta kutsutaan yleensä verkkopalvelimeksi. Tälle tietokoneelle on tyypillisesti asennettu erityistä laitteistoa (Nginx, Apache), jotta se pystyy toimimaan verkkopalvelimena. 

Miten verkkotunnus eroaa webhotellista ja verkkosivuista?

Verkkosivustosi on käytännössä tiedostokansio, joka koostuu erilaisista tiedostoista, kuten HTML-, CSS- ja JavaScript-tiedostoista. Lisäksi tämä tiedostorakenne sisältää verkkosivusi kuvat ja kaiken muun sisällön. Verkkosivuston tekemistä varten tarvitset siis sekä verkkotunnuksen että webhotellin. On kuitenkin tärkeää muistaa, että kyseessä on kaksi aivan eri palvelua, jotka voit ostaa kahdelta eri yritykseltä / palveluntarjoajalta.  

Mikäli kiinnostuit verkkosivuista, niin käy katsomassa meidän verkkosivut yritykselle-sivumme tai ota meihin yhteyttä. 

Miten tämä eri yrityksiltä osto sitten toimisi käytännössä?  

Kaikessa yksinkertaisuudessaan ostaessasi verkkotunnuksen eri palveluntarjoajalta kuin webhotellin, sinun pitää vain muokata verkkotunnuksesi nimipalvelintietueet ja syöttää niihin hostaajan tarjoamat tiedot. Täten liikenne ohjautuu oikeaan paikkaan. Verkkotunnuksen nimipalvelintietueet nimittäin määrittävät, mihin käyttäjän tekemät pyynnöt verkkotunnukselta ohjautuvat.  

Suosittelemme kuitenkin Folcanilla, että hankit sekä verkkotunnuksen että webhotellin samalta yritykseltä. Tämä helpottaa palveluiden kanssa asiointia ja niiden hallintaa huomattavasti, koska pystyt hallinnoimaan molempia palveluita samasta paikkaa. 

Lataa opas verkkosivujen uudistamiseen

Erilaiset verkkotunnukset

Verkkotunnuksia on tarjolla monia eri päätteitä. Kaikista suostuin verkkotunnuspääte on .com. Tämän lisäksi on olemassa monia muita päätevaihtoehtoja kuten .org .net .fi .se. Suosittelemme kuitenkin käyttämään .com-päätettä, jos se vain mahdollista. Lisäksi voi olla järkevää hankkia myös oman maasi verkkotunnuspääte, joka on esimerkiksi suomessa .fi.  

Tarkastellaan vielä tarkemmin tarjolla olevia erityyppisiä verkkotunnuksien päätteitä.  

Top Level Domain (TLD) eli ylätason verkkotunnus

TLD on geneerisen verkkotunnuksen, joka on pelkkä piste, jatke. Näitä tunnuksia nimitetään yleensä ylätason verkkotunnuksiksi. Kaikki ylätason verkkotunnukset ovat säädeltyjä. On olemassa satoja erilaisia ylätason verkkotunnuksia, mutta suosituimpia niistä ovat .com, .org, ja .net. Muita vähemmän tunnettuja ylätason verkkotunnuksia emme suosittele käyttämään. Näitä ovat esimerkiksi .biz, .club, .info jne.  

Country Code Top Level Domain (ccTLD) eli maakohtainen verkkotunnus

ccTLD on maakohtainen päätason verkkotunnus, joka loppuu maakohtaiseen päätteeseen, kuten Suomessa .fi, Ruotsissa .se, ja Englannissa .uk. Näitä käytetään usein verkkosivustoilla, joilla halutaan targetoida sijaintiin sidonnaisia tai tietyn maan asukkaita.  

(Suomessa verkkotunnuslain mukaan verkkotunnusvälittäjän pitää olla rekisteröitynyt virallinen .fi verkkotunnuksien välittäjä, joka rekisteröi ja hallinnoi verkkotunnuksia puolestasi.)  

Sponsored Top Level Domain (STLD) eli sponsoroitu verkkotunnus

Sponsoroidut ylätason verkkotunnukset ovat kategoria tunnuksia, joissa sponsori tarjoaa verkkotunnuksen yhteisön käyttöön. Näitä ovat esimerkiksi .edu organisaatioille, jotka liittyvät kouluttamiseen ja .gov USA:n hallitukselle.  

Alidomain eli aliverkkotunnus

Alidomain eli aliverkkotunnus on pääasiallisen verkkotunnuksen alle luotu osoite, joka lisätään varsinaisen verkkotunnuksen eteen ja erotetaan pisteellä, esimerkiksi blogi.folcan.fi. Alidomainille on paljon erilaisia käyttötarkoituksia, mutta yleisimmin sitä käytetään verkkosivujen kehitysympäristön luomiseen sekä sisällön jakamiseen eri osioihin, esimerkiksi blogi tai verkkokauppa voidaan erottaa muusta sivustosta alidomainin avulla.

Yhdellä verkkotunnuksella voi olla yksi tai useampi aliverkkotunnus ja jokaiselle alidomainille voidaan luoda oma erillinen WordPress -asennus, joka toimii erillään varsinaisesta sivustostasi. DNS-tietueiden avulla voidaan myös asettaa alidomain ohjaamaan liikenne täysin eri palvelimelle, kuin varsinainen domain.

Kuka on vastuussa verkkotunnuksesta?

Verkkotunnuksia hallinnoi Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN). ICANN on voittoa tavoittelematon järjestö, joka luo ja implementoi käytäntöjä verkkotunnuksien hyödynnettäväksi. ICANN antaa myös luvan yrityksille, joita kutsutaan verkkotunnusvälittäjiksi, myydä verkkotunnuksia eteenpäin. Näillä ICANN:in hyväksymillä verkkotunnuksen välittäjillä on oikeus tehdä muutoksia puolestasi verkkotunnusrekisteriin.  

Verkkotunnusvälittäjillä on siis oikeus myydä verkkotunnuksia, hallita sen tietueita ja uusimista, ja siirtää verkkotunnuksia palveluntarjoajalta toiselle. Verkkotunnuksen omistajana, olet käytännössä velvoitettu kertomaan rekisteröijälle, mihin tietokoneeltasi tehdyt palvelinpyynnöt kuuluu lähettää. Olet myös omistajana vastuussa verkkotunnuksen rekisteröinnin uusimisesta. 

Kuinka valitset oikean nimen verkkosivullesi?

Kirjoitushetkellä rekisteröityjä verkkotunnuksia on maailmassa yli 350 miljoonaa ja tämä summa kasvaa tuhansilla uusilla rekisteröinneillä joka päivä. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että kaikki hyvät verkkotunnukset on jo varattu tai tullaan varaamaan lähitulevaisuudessa. Tämä asettaa paljon painetta kokonaan uusien verkkotunnuksien keksimisessä.  

Tässä on pari nopeaa vinkkiä, jotka auttavat sinua keksimään ja valitsemaan verkkotunnuksesi nimen seuraavalle sivustollesi.  

 • Käytä .com-päätettä, jos se on vapaana. Muussa tapauksessa kannattaa valita .fi. Nämä on helppo muistaa ja niitä on helppo mainostaa
 • Pidä huolta, että verkkotunnuksesi on lyhyt ja helppo kirjoittaa 
 • Älä käytä numeroita tai yhdysmerkkejä 
 • Käytä ideoinnin apuna verkkotunnuksia generoiva työkaluja 

Miten ostat verkkotunnuksen?

Voit ostaa verkkotunnuksia yrityksiltä, jotka ovat rekisteröityneet verkkotunnusvälittäjäksi. Verkkotunnus maksaa tyypillisesti noin 13-20 eur per vuosi. Suomalaisia verkkotunnuksien tarjoajia ovat mm:  

On kuitenkin tärkeää muistaa verkkotunnuksia ostaessa, että niiden ostaminen ei automaattisesti tarjoa verkkosivustollesi webhotellia. Webhotellia varten tarvitaan erillinen hostaajan tarjoama käyttäjätili ja palvelintila.  

Tästä syystä monet WordPress-hostausta tarjoavat yritykset tarjoavat myös verkkotunnusten rekisteröintiä. Tämä mahdollistaa sekä verkkotunnuksen että webhotellin hallinnoinnin yhden palveluntarjoajan kautta helpottaen työmäärää ja säästäen aikaa. Lisäksi webhotelli-paketeille on tyypillistä, että niiden yhteydessä ostaja saa x määrän ilmaisia verkkotunnuksia käyttöönsä. 

Lataa opas verkkosivujen uudistamiseen

Lue lisää digimarkkinoinnista Folcanin blogista

Kiitos! voit ladata oppaan alta.

Haluaisitko tietää, mikä on verkkosivujesi nykytila? Voit myös tilata ilmaisen verkkosivujen nykytilan analyysin täältä.

Temal.fi -verkkosivusto | Folcan x Temal

Maksuton tarvekartoitus

Tapaamisen aikana keskustelemme tarkemmin liiketoiminnastanne, tavoitteistanne ja tarpeistanne. Tapaamisen pohjalta teemme teille kirjallisen tarjouksen verkkosivuston kehityksestä tai toteutuksesta.