Domain eli verkkotunnus

Sisällysluettelo

Oletko perustamassa uusia verkkosivuja ja tarvitsisit verkkotunnuksen? Mutta, mikä ihme verkkotunnus on ja miten valita oikea verkkotunnus verkkosivuille? Entä miten se eroaa webhotellista? Tämä artikkeli vastaa juuri näihin kysymyksiin.

Mikä on verkkotunnus?

Verkkotunnus eli domain on verkkosivusi osoite, joka kirjoitetaan selaimen URL kenttään, kuten folcan.fi. Yksinkertainen selitys verkkotunnukselle on: Jos verkkosivusto olisi talo, niin verkkotunnus olisi tämän talon osoite.  

Verkkotunnus avattuna hieman syvällisemmin:
Internet on käytännössä jättimäinen tietokoneiden muodostama verkko, joka on yhdistetty globaalin kaapeliverkon kautta. Jokainen tietokone, joka on tässä verkossa, pystyy keskustelemaan toisten tietokoneiden kanssa internetin välityksellä. 

Tietokoneiden tunnistamiseksi jokaiselle tietokoneelle jaetaan IP-osoite niiden ollessa yhteydessä verkkoon. IP on alin yhtenäinen internetin protokolla, jossa kaikki internet-verkon tietoliikenne kulkee IP-paketteina. IP-osoite on sarja numeroita, jonka avulla tietty tietokone pystytään tunnistamaan verkossa.   

Tyypillinen IP-osoite näyttää tältä: 88.114.141.16  

Satojen tämän tyyppisten numerosarjojen muistaminen voisi osoittautua erittäin haastavaksi. Kuvittele, että joutuisit käyttämään aina tämäntyyppisiä numerosarjoja vieraillessasi lempisivustoillasi. Käytännössä sinulla olisi pakko olla lista numerosarjoja ylhäällä jossain ja niiden yhteydessä omat tunnisteet, mikä numero viittaa mihinkin sivustoon.  

Tämän ongelman ratkaisemiseksi keksittiin domain eli verkkotunnus.   

Verkkotunnukset mahdollistavat sen, että sinun ei tarvitse sijoittaa pitkiä listoja numeroita vieraillessasi verkkosivuilla. Sen sijaan pystyt vierailemaan sivustolla kirjoittamalla helposti muistettavan verkkotunnuksen nimen (esimerkiksi folcan.fi) selaimesi URL- eli osoitekenttään.  

Alla olevalla videolla käydään vielä tarkemmin, mikä on verkkotunnus eli domain.

You are currently viewing a placeholder content from Youtube. To access the actual content, click the button below. Please note that doing so will share data with third-party providers.

More Information

Oletko perustamassa uusia verkkosivuja? Digimarkkinoinnin ammattilaisemme auttavat sinut alkuun!

 

Miten verkkotunnukset toimivat?

Verkkotunnuksen toimintaperiaatteen ymmärtämiseksi tarkastellaan aluksi, mitä tapahtuu, kun syötät verkkotunnuksen selaimesi osoitekenttään. 

Kun syötät verkkotunnuksesi selaimeen, aluksi tietokoneesi lähettää pyynnön globaaliin serveriverkkoon, joka muodostaa nimipalvelintietueet eli DNS-tietueet (Domain Name System). Tämän jälkeen nämä serverit / palvelimet tarkastelevat verkkotunnuksen nimipalvelimia eri dns-palvelimien välillä, ja kohdistavat lähetetyn pyynnön dns-palvelimien kautta oikeaan serveriin. Tämän jälkeen verkkopalvelin hakee verkkosivusi ja sille kuuluvan informaation. Lopuksi verkkopalvelin lähettää noudetun datan takaisin selaimeen.  

Esimerkiksi, jos sinun verkkosivusi on hostatuksessa Suomen Hostingpalvelulla, niin nimipalvelin tietosi näyttävät tältä:  

ns1.hostingpalvelu.fi  

ns2.hostingpalvelu.fi  

Nämä nimipalvelimet ovat tietokoneita, joita hallinnoi sinun webhotellisi tarjoava yritys. Hostauksen tarjoaja myös välittää edelleen tietokoneella tekemän pyyntösi tietokoneeseen, jossa sinun verkkosivusi on säilöttynä.  

Tätä tietokonetta kutsutaan yleensä verkkopalvelimeksi. Tälle tietokoneelle on tyypillisesti asennettu erityistä laitteistoa (Nginx, Apache), jotta se pystyy toimimaan verkkopalvelimena. 

Erilaiset verkkotunnukset

Verkkotunnuksia on tarjolla monia eri päätteitä. Kaikista suostuin verkkotunnuspääte on .com. Tämän lisäksi on olemassa monia muita päätevaihtoehtoja kuten .org .net .fi .se. Suosittelemme kuitenkin käyttämään .com-päätettä, jos se vain mahdollista. Lisäksi voi olla järkevää hankkia myös oman maasi verkkotunnuspääte, joka on esimerkiksi suomessa .fi.  

Tarkastellaan vielä tarkemmin tarjolla olevia erityyppisiä verkkotunnuksien päätteitä.  

Top Level Domain (TLD) eli ylätason verkkotunnus

TLD on geneerisen verkkotunnuksen, joka on pelkkä piste, jatke. Näitä tunnuksia nimitetään yleensä ylätason verkkotunnuksiksi. Kaikki ylätason verkkotunnukset ovat säädeltyjä. On olemassa satoja erilaisia ylätason verkkotunnuksia, mutta suosituimpia niistä ovat .com, .org, ja .net. Muita vähemmän tunnettuja ylätason verkkotunnuksia emme suosittele käyttämään. Näitä ovat esimerkiksi .biz, .club, .info jne.  

Country Code Top Level Domain (ccTLD) eli maakohtainen verkkotunnus

ccTLD on maakohtainen päätason verkkotunnus, joka loppuu maakohtaiseen päätteeseen, kuten Suomessa .fi, Ruotsissa .se, ja Englannissa .uk. Näitä käytetään usein verkkosivustoilla, joilla halutaan targetoida sijaintiin sidonnaisia tai tietyn maan asukkaita.  

(Suomessa verkkotunnuslain mukaan verkkotunnusvälittäjän pitää olla rekisteröitynyt virallinen .fi verkkotunnuksien välittäjä, joka rekisteröi ja hallinnoi verkkotunnuksia puolestasi.)  

Sponsored Top Level Domain (STLD) eli sponsoroitu verkkotunnus

Sponsoroidut ylätason verkkotunnukset ovat kategoria tunnuksia, joissa sponsori tarjoaa verkkotunnuksen yhteisön käyttöön. Näitä ovat esimerkiksi .edu organisaatioille, jotka liittyvät kouluttamiseen ja .gov USA:n hallitukselle.  

Alidomain eli aliverkkotunnus

Alidomain eli aliverkkotunnus on pääasiallisen verkkotunnuksen alle luotu osoite, joka lisätään varsinaisen verkkotunnuksen eteen ja erotetaan pisteellä, esimerkiksi blogi.folcan.fi. Alidomainille on paljon erilaisia käyttötarkoituksia, mutta yleisimmin sitä käytetään verkkosivujen kehitysympäristön luomiseen sekä sisällön jakamiseen eri osioihin, esimerkiksi blogi tai verkkokauppa voidaan erottaa muusta sivustosta alidomainin avulla.

Yhdellä verkkotunnuksella voi olla yksi tai useampi aliverkkotunnus ja jokaiselle alidomainille voidaan luoda oma erillinen WordPress -asennus, joka toimii erillään varsinaisesta sivustostasi. DNS-tietueiden avulla voidaan myös asettaa alidomain ohjaamaan liikenne täysin eri palvelimelle, kuin varsinainen domain.

Kuka on vastuussa verkkotunnuksesta?

Verkkotunnuksia hallinnoi Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN). ICANN on voittoa tavoittelematon järjestö, joka luo ja implementoi käytäntöjä verkkotunnuksien hyödynnettäväksi. ICANN antaa myös luvan yrityksille, joita kutsutaan verkkotunnusvälittäjiksi, myydä verkkotunnuksia eteenpäin. Näillä ICANN:in hyväksymillä verkkotunnuksen välittäjillä on oikeus tehdä muutoksia puolestasi verkkotunnusrekisteriin.  

Verkkotunnusvälittäjillä on siis oikeus myydä verkkotunnuksia, hallita sen tietueita ja uusimista, ja siirtää verkkotunnuksia palveluntarjoajalta toiselle. Verkkotunnuksen omistajana, olet käytännössä velvoitettu kertomaan rekisteröijälle, mihin tietokoneeltasi tehdyt palvelinpyynnöt kuuluu lähettää. Olet myös omistajana vastuussa verkkotunnuksen rekisteröinnin uusimisesta. 

Kuinka valitset oikean nimen verkkosivullesi?

rekisteröityjä verkkotunnuksia on maailmassa yli 350 miljoonaa ja tämä summa kasvaa tuhansilla uusilla rekisteröinneillä joka päivä. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että kaikki hyvät verkkotunnukset on jo varattu tai tullaan varaamaan lähitulevaisuudessa. Tämä asettaa paljon painetta kokonaan uusien verkkotunnuksien keksimisessä.  

Tässä on pari nopeaa vinkkiä, jotka auttavat sinua keksimään ja valitsemaan verkkotunnuksesi nimen seuraavalle sivustollesi.  

  • Käytä .com-päätettä, jos se on vapaana. Muussa tapauksessa kannattaa valita .fi. Nämä on helppo muistaa ja niitä on helppo mainostaa
  • Pidä huolta, että verkkotunnuksesi on lyhyt ja helppo kirjoittaa 
  • Älä käytä numeroita tai yhdysmerkkejä 
  • Käytä ideoinnin apuna verkkotunnuksia generoiva työkaluja 

Miten ostat verkkotunnuksen?

Voit ostaa verkkotunnuksia yrityksiltä, jotka ovat rekisteröityneet verkkotunnusvälittäjäksi. Verkkotunnus maksaa tyypillisesti noin 13-20 eur per vuosi. Suomalaisia verkkotunnuksien tarjoajia ovat mm:  

On kuitenkin tärkeää muistaa verkkotunnuksia ostaessa, että niiden ostaminen ei automaattisesti tarjoa verkkosivustollesi webhotellia. Webhotellia varten tarvitaan erillinen hostaajan tarjoama käyttäjätili ja palvelintila.  

Tästä syystä monet WordPress-hostausta tarjoavat yritykset tarjoavat myös verkkotunnusten rekisteröintiä. Tämä mahdollistaa sekä verkkotunnuksen että webhotellin hallinnoinnin yhden palveluntarjoajan kautta helpottaen työmäärää ja säästäen aikaa. Lisäksi webhotelli-paketeille on tyypillistä, että niiden yhteydessä ostaja saa x määrän ilmaisia verkkotunnuksia käyttöönsä. 

Onko verkkotunnus ja webhotelli sama asia?

Verkkosivuston tekemistä varten tarvitset siis sekä verkkotunnuksen että webhotellin. Monet kuitenkin sekoittavat tämän verkkotunnuksen ja webhotellin kanssa keskenään. Nämä termit kuitenkin tarkoittavat lähtökohtaisesti eri asiaa.  Webhotelli liittyy vahvasti oikean verkkotunnuksen valintaan.

Kaikessa yksinkertaisuudessaan ostaessasi verkkotunnuksen eri palveluntarjoajalta kuin webhotellin, sinun pitää vain muokata verkkotunnuksesi nimipalvelintietueet ja syöttää niihin hostaajan tarjoamat tiedot. Täten liikenne ohjautuu oikeaan paikkaan. Verkkotunnuksen nimipalvelintietueet nimittäin määrittävät, mihin käyttäjän tekemät pyynnöt verkkotunnukselta ohjautuvat.  

Suosittelemme kuitenkin Folcanilla, että hankit sekä verkkotunnuksen että webhotellin samalta yritykseltä. Tämä helpottaa palveluiden kanssa asiointia ja niiden hallintaa huomattavasti, koska pystyt hallinnoimaan molempia palveluita samasta paikkaa. 

Alla vielä video, jossa käydään läpi mikä on webhotelli. Lisäksi video toimii aloittelijan oppaana henkilölle, joka haluaa oppia rakentamaan verkkosivuston. Videossa käydään läpi verkkotunnukset, nimipalvelintietuet ja palveluntarjoajan roolin verkkosivujen rakennuksessa.

You are currently viewing a placeholder content from Youtube. To access the actual content, click the button below. Please note that doing so will share data with third-party providers.

More Information

Maksuton tarvekartoitus

Tapaamisen aikana keskustelemme tarkemmin liiketoiminnastanne, tavoitteistanne ja tarpeistanne. Tapaamisen pohjalta teemme teille kirjallisen tarjouksen verkkosivuston kehityksestä tai toteutuksesta.