Google optimointi – 5 vinkkiä parempiin sijoituksiin Googlessa!

Hakukoneoptimointi on prosessi, jonka päämääränä on saada orgaanista näkyvyyttä yrityksellesi ja parantaa käyttäjäkokemusta. Hakukoneoptimointi viittaa siis sivustollasi tehtäviin toimenpiteisiin, joiden avulla verkkosivustosi saadaan sijoittumaan korkeammalle hakukoneissa, kuten Google ja Bing.

Näihin toimenpiteisiin lukeutuu mm. sivuston sisällön, tekniikan ja ulkoisten tekijöiden, kuten linkkien optimointi. Näiden toimenpiteiden avulla pyritään vastamaan Googlen asettamiin kriteereihin eli algoritmeihin mahdollisimman hyvin. Osa googlen algoritmeista on julkisia ja osa ei. Näiden algoritmien perusteella Google antaa sijoituksen verkkosivustolle heidän hakukoneessaan.

Lue lisää Hakukoneoptimoinnin perusteista täältä.

Hakukoneoptimoinnin maailma voi olla monimutkainen, mutta usein jo perusteet sisäistämällä on mahdollista tehdä näkyvää tulosta.

Miten hakukoneoptimointia sitten toteutetaan?

Tähän Google optimointi –blogikirjoitukseen olemme listanneet viisi hyväksi todettua vinkkiä parempiin sijoituksiin Googlessa. Nappaa vinkit alta ja aloita Google optimointi sivustollesi.

5 vinkkiä parempiin sijoituksiin Googlessa

1. Optimoi sivusi latausnopeus

10 vuotta sitten Google sisällytti sivuston nopeuden yhdeksi tärkeimmistä avaintekijöistä hakukoneoptimoinnin arvostelussaan. Tämä tarkoittaa sitä, että jos sivustosi on hidas, taistelet valmiiksi hävittyä taistelua Googlen orgaanisten hakutulosten sijoituskilpailussa. Tätä ei pelasta edes timanttisen laadukas sisältö ja sivuston design.  

Ensimmäinen askel on selvittää sivustosi hakukoneoptimoinnin nykytila, jotta tiedät mitkä tekijät hidastavat sivustoasi. Voit esimerkiksi käyttää Googlen tarjoamaa Pagespeed Insightsia, joka antaa sinulle kattavasti tietoa sivustosi virheistä ja kehityskohteista.

Lisää verkkosivusi URL sivulla esitettyyn tekstikenttään, anna hetki aikaa analysoinnille, tarkastele Pagespeed Insightsin antamat suositukset ja ala korjaamaan verkkosivusi virheitä. Huomioi kuitenkin se, että tämä analysointityökalu on suuntaa antava, eli koko todellisuuden sijasta se antaa sinulle avaimet siihen, että tiedät mistä aloittaa. Käy läpi jokainen sivusi ajatuksella, peilaten Google Pagespeed Insightin antamia suosituksia.  

Huom! Sivustosi mobiiliversio on aina ensisijainen, sillä suurin osa verkon käyttäjistä selailee verkkoa puhelimensa  välityksellä. Google pitää mobiiliversioita isommassa roolissa kuin tietokoneversiota. 

Bonus: Top 4 vaikuttavaa tekijää sivustosi nopeudessa (WordPress)

 1. Kuvien kompressointi (alla lisää kuvien optimoinnista)
  Kuvien suuret tiedostokoot ovat raskaita ja hidastavat sivustoasi. Optimoimattomat kuvat ovat yleinen virhe ja törmäämmekin tähän usein hakukoneoptimoinnin nykytilan analyyseja tehdessämme. Kuvat tulisi kompressoida, eli ne tulisi saada mahdollisimman pieneen tiedostokokoon niin, ettei niiden laatu kärsi huomattavasti. Saat hyviä tuloksia aikaan jo pelkästään kompressoimalla kuvasi.
 2. Käytä kevyitä teemoja 
  Raskaat WordPress-teemat hidastavat sivustosi nopeutta. Jos teemasi ei ole optimoitu käyttönopeus edellä, niin suosittelemme vaihtamaan sen sellaiseen, joka on. Löydät täältä listan nopeista WordPress-teemoista. 
 3. Käytä Lazy Loadingia
  WordPressiin saat ladattua Lazy Loading -lisäosan, joka voi edistää sivustosi nopeutta huomattavasti. Lazy loading toimii niin, että se lataa verkkosivustollasi olevaa sisältöä vasta sitten, kun kävijä sitä oikeasti tarvitsee. Eli kaikki sisältö ei lataudu heti sivua avatessa vaan vasta sitä selatessa, mikä taas nopeuttaa huomattavasti sivun avaamiseen kuluvaa aikaa.
 4. Käytä CDN:ää (Content Delivery Network) 
  CDN mahdollistaa sivustosi mediasisältöjen sijoittamisen käyttäjien lähellä oleville servereille.

Haluatko ilmaisen analyysin verkkosivujesi nykytilasta?

Ilmaisen analyysin ideana on antaa sinulle kattava käsitys siitä, mikä on verkkosivustosi nykytila ja mitkä ovat ne toimenpitenpiteet, joilla sivustoa voisi kehittää. Analyysi ei sido sinua mihinkään. Lähetämme sen sähköpostiisi 3 päivän kuluessa pyynnöstä.

2. Kirjoita verkkosivustosi jokaiselle sivulle uniikkia ja relevanttia sisältöä

Duplikaattien sisältöjen välttäminen on yksi tärkeimmistä hakukoneoptimoinnin periaatteista, joka tulisi pitää mielessä aina tuottaessa sisältöjä verkkosivuille. Jokaisen sivuston tulisi tarjota relevanttia, aiheeseen liittyvää ja uniikkia sisältöä, jota ei löydy muilta sivuiltasi. Duplikaatit sisällöt hämmentävät sekä Googlea että sivustosi käyttäjiä, minkä takia ne vahingoittavat myös sijoitustasi Googlessa.

Tämä sääntö pätee jokaiseen osaan sivujesi sisällöissä kuten:

 • Otsikkoihin
 • Metatietoihin
 • Verkkokauppaan
 • Tuotesivuihin
 • Etusivuun
 • Laskeutumissivuihin (Landing pages)
 • Kuvien alt-teksteihin
 • Sivuston kategorioihin

Jos pyörität pienempää kotisivua tai blogia, pääset nopeasti alkuun näitä ohjeita seuraamalla. 

Sisältöjen optimointi voi olla haasteellista, etenkin jos vastuullasi on laajempi verkkokauppa. 
Se on kuitenkin vaivan arvoista, sillä jos verkkokauppasi on hakukoneoptimoitu, yhä useammat henkilöt näkevät sen ja todennäköisesti myös myyntisi kasvaa. Mikäli tarvitset apua sisältöjesi optimointiin, varaa aika tunnin ilmaiseen konsultointiin.

3. Hakukoneoptimoi kuvat

Kuvien optimointi ei ole pelkästään Google-kuvahaun kannalta positiivista. Google raportoi, että oikein optimoidut kuvat voivat auttaa sivustoasi indeksoitumaan korkeammalle Googlen hakutuloksissa. Eli jos käytät kuvia verkkosivuillasi, varmista, että ne ovat hakukoneoptimoidut.  

Onneksesi tämä on suhteellisen helppoa toteuttaa. Pidä mielessäsi nämä kaksi tekijää optimoidessasi kuvia:

Nimeä kuvasi kuvailevilla tiedostonimillä: 
Google ei osaa nähdä kuviasi (vielä), joten kuvasi tiedostonimet auttavat sitä ymmärtämään sen sisältöä tarkemmin.  

Esimerkiksi jos sivustollasi on kuva voileipäkakusta, sen tiedostonimi tulisi kuvailla mahdollisimman tarkasti ja ytimekkäästi kuvassa olevaa voileipäkakkua sen sijaan, että sen nimi olisi ‘’img32.png’’. 

Kuvien alt-tekstit (Alternative Text)  
Google kertoo, että he nojaavat suuresti kuvien alt-teksteihin, jotta hakukone osaisi tulkita kuvan sisältöä. Kuvien alt-tekstien lisääminen vie hetken aikaa, mutta lopputulos on vaivan arvoista.  

Periaate on sama kuin tiedostonimissä: Alt-teksteihin tulisi kirjoittaa kuvan sisältöä vastaava lyhyt ja ytimekäs kuvailu. Esimerkiksi kuvaan, jossa henkilö pitää voileipäkakkua kädessä, tulisi kirjoittaa jotain vastaavaa: ’’Mies pitämässä voileipäkakkua käsissään’’  

Alt tekstit lisätään seuraavasti: 
Sivuston koodiin näin: ‘’<img src=”voileipakakkul.jpg” alt=”mies pitämässä voileipäkakkua käsissään” </img> WordPressissä: Ladattuasi kuvan WordPress-sivullesi, sinulle avautuu mahdollisuus muuttaa tiedostonimeä sekä alt- tekstiä.

Pyydä ilmainen arvio verkkosivujesi nykytilasta

Lähetämme sinulle analyysin sähköpostiin.

4. Käytä sisäisiä ja ulkoisia linkkejä

Sisäiset linkitykset ovat hakukoneoptimointia edistäviä toimintoja, joita on suhteellisen helppo toteuttaa. Ne auttavat Googlea löytämään, indeksoimaan ja ymmärtämään sivustosi kaikkia sivuja. Jos käytät linkkejä oikein, ne voivat kasvattaa muiden sivujesi auktoriteettia (Page Authority)

Lisää sivustosi sisältöihin linkkejä ohjaamaan vierailijoitasi sivustosi toisille sivuille. Älä kuitenkaan lisää joukkoa satunnaisia sisäisiä linkkejä, vaan käytä linkitykset relevantisti ja niin, että ne palvelevat käyttäjää. Esimerkkinä kirjoittaessasi blogikirjoitusta, voit lisätä sekaan linkkejä, jotka ohjaavat yleisöäsi toiselle sivullesi avaamaan jotakin tiettyä aihetta laajemmin. Vastaavasti verkkokaupassa voit lisätä tuotteiden esittelytekstien sekaan toisiin tuotteisiin tai artikkeleihin linkityksiä, jos ne vain ovat relevantteja. 

Ulkoiset linkitykset puolestaan tarkoittavat linkityksiä, joissa sivustolta linkkiä klikkaamalla päädytään toisen tahon sivustolle, eli linkit tulevat täysin eri domainilta. (Verkkotunnukselta)
Ulkoiset linkit vaikuttavat olennaisesti sivuston hakukonenäkyvyyteen parantaen kohdesivuston sijoitusta hakukoneissa. Eli mitä enemmän muut tahot linkkaavat sivustoasi, sitä luotettavammaksi Google tulkitsee sivustosi parantaa sijoitustasi orgaanisissa hakutuloksissa. Tavoitteenasi on siis rohkaista muita luotettavia ja varteenotettavia sivuja luomaan linkityksiä sivuillesi.

Miten ulkoisia linkkejä sitten hankitaan? 
Ulkoisten linkkien hankkiminen on usein haastavaa ja moni lankeaa tyypilliseen virheeseen, eli kommentoimaan satunnaisten eri sivustojen blogeihin ja foorumeille omien sivujen linkkejä, ilman arvoa tuottavaa sisältöä. Googlen algoritmit eivät arvosta tällaisia linkkejä yhtä paljon kuin laadukkailta sivustoilta linkattuja, relevantteja, aiheeseen liittyviä ja sivuston tekstin sekaan upotettuja linkkejä. 

Kokeile seuraavia keinoja ulkoisten linkitysten haalimiseksi:

Laadukas ja jaettava sisältö: 
Tuota laadukasta sisältöä, joka on niin arvokasta kohderyhmällesi, että he haluavat jakaa sitä omilla 
sivuillaan esimerkiksi lähteenä.  

Referenssit: 
Pyydä asiakkaitasi ja yhteistyökumppaneitasi lisäämään linkkejä yrityksesi verkkosivuille. Tarjoa vastapalveluksi esimerkiksi linkitykset omalta sivultasi heidän sivuilleen. 

Sosiaalinen media: 
Lisää jokaiseen käytössäsi olevaan sosiaaliseen mediaan linkki sivustollesi. Mikäli sinulla ei ole sosiaalista mediaa käytössäsi, suosittelemme lämpimästi niiden käyttöönottoa. Lue lisää sosiaalisen median hyödyistä täältä. (Tämä hyvänä esimerkkinä sisäisestä linkistä) 

Google My Business: 
Lisätessäsi yrityksesi Google My Businessiin, se saadaan näkyville Googlen palveluihin, kuten Google Mapsiin ja sitä kautta saat myös ulkoisia linkkejä sivustollesi.

Kysy suoraan: 
Halutessasi, voit myös kysyä eri tahoilta, josko he voisivat lisätä yrityksesi linkit sivuilleen. Vastapalveluksi sinäkin lisäät linkin heidän sivuillensa. 

5. Käyttäjäystävällisyys

Kun sivustosi on käyttäjäystävällinen, yleisösi viettää luultavasti pidempiä aikoja siellä. Tämä viestii Googlelle, että sivustosi on varteenotettava, luotettava ja hyödyllinen ja täten edistää sivustosi orgaanista hakukonenäkyvyyttä.

Ohessa esimerkkejä, joilla lisäät käyttäjien sitoutumista sivustosi julkaisuihin: 

Helppolukuisuus 
Hyödynnä tyhjää tilaa tekstien välissä, selkeää otsikointia, lyhyitä kappaleita ja asiaankuuluvia kuvia, jotka avaavat sisältöä nopeammin ja tarkemmin.  

Sisällytä relevantteja linkkejä ja tarjouksia sivuillesi 
Relevantit sisäiset linkit, jotka vastaavat lukijan kysymyksiin vähentävät bounce ratea (sis. Linkki) ja ohjaavat sivuston käyttäjiä navigoimaan sivustollasi.  

Käytä useita tapoja sisällön sisäistämiseen 
Sisällytä kuvia, infograafeja, videoita ja tekstiä julkaisuihisi. Tämä kiinnittää lukijoiden huomion ja pitää heitä sitoutuneena sisältöösi.

Yhteenveto

Hienoa! Jos pääsit tähän asti Google optimointi -blogikirjoituksessani, sinulla on nyt viisi hyväksi todettua vinkkiä verkkosivustosi hakukoneoptimoinnin edistämiseen. Nappaa vinkit itsellesi talteen. Hakukoneoptimointiin liittyy vielä liuta muita tekijöitä, mutta näillä pääset hyvin alkuun. Mikäli kuitenkin koet, että tarvitset apua yrityksesi verkkosivujen hakukoneoptimoinnissa, ota yhteyttä tai varaa aika tunnin mittaiseen ilmaiseen konsultointiin täältä.
 
Kiitos kun luit blogikirjoitukseni. 
 
Terkuin, 
Salomon Folcanilta.

Alina Venermo kuva

Kysy minulta lisää!

Alina Venermo
Yrittäjä, CEO
alina.venermo@folcan.fi
+358 50 357 3684

Lue lisää digimarkkinoinnista Folcanin blogista