Avainsanojen tärkeys korostuu, kun halutaan luoda hakukoneoptimoitu teksti. Lähtökohtana hyville avainsanoille on kartoittaa mitä kohderyhmäsi tai luomasi ostajapersoonat etsivät hakukoneista. Avainsanoja kartoittaessa apuna toimii esimerkiksi Googlen oma Keyword Planner sekä Neil Patelin Ubersuggest. Näiden työkalujen avulla voit tutkia eri avainsanoja, niiden hakuvolyymeja, kilpailullisuutta sekä hahmoittaa minkälaiset sisällöt milläkin avainsanalla menestyvät ja päätyvät ensimmäisille hakutulos sijoituksille. Kun järjestelmällisesti näiden työkalujen avulla kartoitetaan yritykselle tehokkaita avainsanoja puhutaan avainsanatutkimuksesta.
Kartoitusta aloittaessa huomataan usein, että yleisimmät avainsanat ovat erittäin kilpailtuja. Tästä syystä etenkin uusien sivustojen alkutaipaleella kannattaa keskittyä spesifisempiin ja hieman vähemmän kilpailtuihin avainsanoihin ja hakea niistä ”voittoja” eli hyviä sijoituksia. Hyvän hakukoneoptimoinnin luoman kehityksen myötä sivuston auktoriteetti kasvaa ja siten pystyt kilpailemaan myös kovemman kilpailun avainsanoilla.
Yksittäistä sisältöä sivustolle suunniteltaessa valitaan tärkein avainsana, jolla halutaan sisällön sijoittuvan hakutuloksissa. Tämän lisäksi on hyvä käyttää aiheeseen liittyviä muita täydentäviä hakutermejä ja korostaa niiden avulla sisällön aiheellisuutta. Kun avainsana ja täydentävät hakutermit ovat selvillä pitää ne sijoittaa tekstiin. Avainsana tulee sisällyttää Title- ja metateksteihin, otsikoihin sekä leipätekstiin. Avainsanaa ei tule kuitenkaan pakottamalla sisällyttää tekstiin vain mahdollisimman paljoa niin, että sisällön laatu kärsii.