

Millainen mainonta sopii ostopolun eri vaiheisiin?
Mihin ihmeeseen tarvitaan brändimainontaa, kun se ei tuota suoria konversioita? Miksi et tekisi pelkästään tiukasti suoriin ostoihin tähtääviä mainoksia, kun ostoista ne eurot kuitenkin tulevat?
Hyvä uutiskirje ilmestyy säännöllisin väliajoin ja sisältää lukijalle ajankohtaista, rehellistä, rajattua, relevanttia tai muuta arvoa tuottavaa sisältöä. Uutiskirje helpottaa mm. asiakkaiden ostopolkua ja mahdollistaa yrityksille loistavan tavan tuoda mm. tuotteitaan, palveluitaan, tarjouksiaan ja ajankohtaisia uutisiaan potentiaalisten asiakkaiden hyppysille. Tässä artikkelissamme kerromme uutiskirjeistä, miksi niitä kannattaa lähettää ja avaamme parhaat vinkit uutiskirjeiden tekemiseen. Katso tämä!
Uutiskirje on sähköpostimarkkinoinnin keskeisimpiä muotoja, jonka mahdollisuudet ovat hyvinkin laajat, sillä se räätälöityy joustavasti erilaisten yritysten tarpeisiin. Uutiskirje on tyypillisesti säännöllisesti ilmestyvä sähköposti, joka sisältää yrityksen ajankohtaisia uutisia joko pelkästään tekstimuodossa tai yhdistelmänä kuvaa, videota ja tekstiä. Uutiskirje voi myös olla resursseja säästävää, automatisoituja viestejä, jotka lähetetään asiakkaille jonkin toiminnon, kuten uutiskirjeen tilaamisen, tuotteiden ja palveluiden tilaamisen tai tarjouksen vastaanottamisen yhteydessä.
Uutiskirjeillä mahdollistetaan asiakkaan pidempiaikainen yhteydenpito, asiakassuhteen syventäminen jo ensikättelyssä ja mm. myynnin tai muun yrityksen tavoitteen edistäminen.
Luultavasti kyllä, sillä olet päässyt jo tähän asti artikkelissani eli uskon sinun jo harkitsevan uutiskirjeiden lähettämistä. Uutiskirjeet sopivat niin kuluttaja- kuin yritysmyyntiä tekevälle yritykselle, joten rohkeasti kokeilemaan!
Mikäli mm. jokin seuraavista kohdista voisi sopia yrityksesi tarpeisiin, suosittelen vahvasti kokeilemaan uutiskirjeiden lähettämistä:
Onko mielessäsi jotakin muuta tarvetta, jota tässä listassa ei lukenut? Varaa aika ilmaiseen tarvekartoitukseen, niin pohditaan yhdessä asiaa tarkemmin. 😊
Tyypillisiä uutiskirjeen muotoja on laajasti, mutta listasimme alle kymmenen yleisintä uutiskirjeen muotoa, joista jokainen tarjoaa omanlaista hyötyä eri tarpeisiin. Tässä ne ovat:
Raportoivat uutiskirjeet ovat tyypillisesti asiantuntijan tai toimittajan keräämiä raportteja, jotka ovat kirjoitettu journalistisesta tai ammatillisesta näkökulmasta. Tämä muoto lisää yrityksesi luotettavuutta. Voit esimerkiksi jakaa alalta mieltä avartavia tutkimuksia ja näyttää näin asiakkaillesi yrityksesi olevan ajan tasalla.
Kuratoitu uutiskirje sisältää lukijalle tarkasti kohdennettuja sopivia sisältökokonaisuuksia, jotka koostuvat esimerkiksi artikkeleista, linkeistä ja muista sinulle arvoa tuottavista sisällöistä.
Haluaisitko jakaa käytännönläheisiä vinkkejä tai how to -sisältöjä asiakkaillesi? Siinä tapauksessa käytännönläheiset uutiskirjeet ovat oikea vaihtoehto sinulle. Käytä tätä muotoa myös hyödyksesi kertomalla esimerkiksi, miten tuotteitasi käyttäen saa tehtyä jotakin hienoa!
Nimensä mukainen blogiteemainen uutiskirje tarjoaa lukijoilleen blogeja ja muita artikkeleita, joita yrityksesi tuottaa omille verkkosivuilleen säännöllisin väliajoin. Blogiteemainen uutiskirje tarjoaa parhaimmillaan kohdeyleisöäsi kiinnostavaa sisältöä ja ohjaa heidät sivuillesi viettämään pitempiä aikoja.
Tämä uutiskirjeen muoto sisältää asiakkaiden tuottamaa sisältöä, kuten tuotearviointeja, suosituksia tai muuta mediassa jaettua sisältöä, joka liittyy yritykseesi.
Tämäntyyppisen uutiskirjeen päätavoite on kasvattaa myyntiä mainostamalla tuotteita ja palveluita. Tähän tyyppiin sopii erinomaisesti tuoda yrityksesi ajankohtaiset tuotteet, palvelut ja tarjoukset esille kuvien, esittelytekstien ja ostopolun ohjauksen kera (Esimerkiksi ohjaus verkkokauppaan tai liikkeeseen.).
Joidenkin tutkimusten mukaan käsittelemme visuaalista tietoa 60 000 kertaa nopeammin kuin tekstiä, mistä syystä monet yritykset hyödyntävät visuaalisten uutiskirjeiden lähettämistä. Tässä muodossa keskitytään enemmän kuvien ja videoiden upottamiseen uutiskirjeeseen ja on loistava tapa lisätä asiakkaiden sitoutumista.
Sesonkipohjaiset uutiskirjeet ovat tyypillisesti kausien tai lomien ajankohtien aikana lähetettäviä sähköposteja, jotka sisältävät niihin liittyvää sisältöä. Esimerkiksi erilaisia reseptiehdotuksia loman juhlimiseen tai sesonkikohtaisia tuotteita ja palveluita.
‘’Kesäloman top 10 grillireseptit – nappaa alennuskuponkisi ja herätä sisäinen grillimaisterisi!’’
Nimensä mukaisesi uutiskirjeitä lähetetään tapahtumien puitteissa esimerkiksi tapahtumakutsuina tai muuna tapahtuvaan liittyvänä tietona. Hyödynnä tätä etenkin silloin, jos yrityksesi järjestää säännöllisesti tapahtumia.
Hybridipohjaiset uutiskirjeet sisältävät sekoituksen yllä mainituista muodoista. Uutiskirjeiden laatimiseen ei tarvitse käyttää yhtä ja tiettyä kaavaa eli rohkeasti kokeilemaan ja löytämään yrityksesi tarpeisiin sopiva uutiskirjeen kokonaisuus. 🙂
Nyt, kun olemme käyneet läpi aihetta tarkemmin, on aika lähteä rakentamaan sinulle uutiskirje!
Tiedätkö, missä koostat uutiskirjeesi? Onko sinulla jokin sähköpostimarkkinointipalvelu mielessä vai lähetätkö uutiskirjeen esimerkiksi Outlookin tai Gmailin avulla?
Moni taho tarjoaa erinomaiset työkalut uutiskirjeen lähettämiseen jopa ilmaiseksi. Voit helpoiten yhdistellä eri tahojen palveluissa ‘’raahaa ja tiputa’’ -tyylillä erilaisia kokonaisuuksia nopeallakin aikataululla. Riippuen yhteystietojesi määrästä ja tarpeistasi, saat huomattavan laajennuksen lisäominaisuuksia käyttöön maksamalla jäsenyydestä. Katso esimerkiksi Mailchimpin, Hubspotin tai ActiveCampaignin tarjonta.
Millainen tarve tai tavoite sinulla on, kenelle viesti menee ja mitä haluat heidän tietävän?
Vilkaise yllä olevaa listausta uutiskirjeen eri muodoista ja pohdi, millainen uutiskirjeen muoto sopisi tarpeisiisi. Kun olet määrittänyt tavoitteesi, viestisi aiheen, yleisösi ja uutiskirjeen muodon, on aika lähteä pohtimaan sisältöjä teeman mukaisesti.
Nyt tarkkana! Tämä on ensimmäinen ja kriittisin kohta, joka määrittää pääsääntöisesti uutiskirjeen kiinnostavuuden ja avausprosentin. Envelope content on uutiskirjeen ns. Kirjekuoren ‘’ulkopuolinen’’ sisältö, joka kattaa mm. sen, keneltä uutiskirje tulee ja mistä on kyse.
Jotta viestisi näkyisi sähköpostin esikatselussa ja se avataan herkemmin: Pohdi, miten voisit kiteyttää uutiskirjeen teeman tai sisällön mahdollisimman houkuttelevaksi ja lyhyeksi. Vältä avainsanoja, jotka ohjaavat herkästi roskapostiin. Löydät englanniksi listatut negatiiviset avainsanat täältä.
Hyvä nyrkkisääntö on välttää avainsanoja mm. Seuraavien negatiivisten teemojen sisällä:
Otsikon alle tuleva teksti, joka avaa itse uutiskirjeen sisältöä lisää. Otsikon lisäksi, esikatseluteksti antaa mahdollisuuden vaikuttaa uutiskirjeen avausprosenttiin. Kun lähetät uutiskirjeitä, suosittelemme testaamaan ja löytämään juuri sinun uutiskirjeesi lukijoille oikeanlaisen tavan avata sisältöä.
Voit esimerkiksi kokeilla kysymyspohjaista esikatselutekstiä (‘’Tiedätkö, miten sijoitut Googlessa?’’) tai muutamalla sanalla avata uutiskirjeen sisältöä lisää (‘’Tässä uutiskirjeessä kerromme, miten sijoitut Googlessa!’’).
Jotta uutiskirjeen vastaanottajat tietävät keneltä viesti tulee, tulisi se sisältää lähettäjän nimen ja sähköpostiosoitteen. Nämä näkyvät ensimmäisinä lukijan päätelaitteen ilmoituksissa otsikon kera ja luovat täten myös luottamusta itse uutiskirjeeseen.
Varmista, että lähettäjän tiedot ovat yrityksesi tai sinun.
Uutiskirjeen sisältö voidaan jakaa pääsääntöisesti kolmeen osaan, jotka ovat Header (kirjeen yläosa), Body (kirjeen keskiosa) ja Footer (kirjeen alaosa). Katsotaan, millaista sisältöä tyypillisesti kuhunkin kohtaan tulee.
Uutiskirjeen yläosassa sijaitseva media ja tekstisisältö, joka tyypillisesti sisältää yrityksen logon tai verkkosivuilta emuloidun navigointipalkin. Headeriin kannattaa sisällyttää vähintäänkin pääotsikko, yrityksesi logo ja klikattavan elementin (kuva tai linkki), joka ohjaa verkkosivuille.
Nyt, kun sinulla on uutiskirjeen Header kunnossa, on aika kirjoittaa pääsisältösi ja elävöittää uutiskirje myös medialla.
Bodyn sisältö keskittyy uutiskirjeen keskiosaan ja kattaa kaiken pääasiallisen sisällön. Lähde rohkeasti kirjoittamaan sisältöäsi pitämällä mielessä, kenelle uutiskirje on osoitettu.
Pyri kirjoittamaan selkeästi ja yrityksesi äänensävyllä (Tone Of Voice), jotta viestisi on helppolukuista ja erottaudut muista kilpailevista toimijoista. Huomioi väliotsikointi, kappaleenjaot ja oikeinkirjoitus. Lisää teemaan sopivat kuvat tai videot ja muista ohjata yleisösi eteenpäin ostopolulla selkeillä CTA-nappuloilla tai linkeillä. Muista myös lisätä mahdollisiin kuviin linkit, jotta niitä painamalla lukija voi ohjautua muualle markkinointikanaviisi.
Vinkki: Jos tavoitteesi on saada yhteydenottoja, voit lisätä CTA-painikkeen, joka ohjaa yksinkertaiseen ‘’Kiitos kiinnostuksestasi yhteydenotolle’’ -sivulle. Riippuen palvelusta, jota käytät, näet ketkä ovat painaneet kyseistä nappia ja haluavat yhteydenoton. Näin teet yhteydenotoista mahdollisimman vaivatonta.
CTA–painikkeiden ehdotuksia:
Footer on paikka, joka sisältää kaiken tarvittavan tiedon lähettäjästä ja uutiskirjeen lähettämisestä, kuten yhteystiedot, sosiaalisen median kanavien ohjauksen ja lukijan mahdollisuuden poistua sähköpostilistalta.
Varmista, että uutiskirjeen footer sisältää seuraavat kohdat:
Käy läpi tuoreimmat GDPR:n (EU:n yleinen tietosuoja-asetus) säännöt ja usein kysytyt kysymykset mm. täältä, jotta olet perillä siitä, mikä ei ole sallittua sähköpostimarkkinoinnissa.
Jos olet vasta aloittamassa uutiskirjeiden lähettämisen, älä säikähdä, mikäli uutiskirjeesi menevät herkemmin roskapostiin. Sähköpostien lähettäjät arvioidaan mm. vastaanottajien vuorovaikutuksen perusteella. Mitä korkeampi luokitus, sitä heikommin sähköpostisi menevät roskaposteihin.
Oikein toteutettu ja kohdistettu säännöllinen uutiskirjeen lähettäminen vahvistaa sähköpostisi pisteytystä (Domain reputation)
Tässä artikkelissa kävimme lyhyesti läpi mikä on uutiskirje ja miten hyvä uutiskirje toteutetaan.
Uutiskirjeet ovat siis loistava keino syventää asiakassuhteita, kasvattaa myyntiä tavoittamalla jo kiinnostuneet henkilöt sekä lisätä säännöllistä liikennettä muualle markkinointikanaviisi. Riippuen yrityksestäsi, uutiskirjeet voivat tarjota mitä luultavammin sinulle jonkinlaisen hyödyn eli kannattaa rohkeasti lähteä kokeilemaan uutiskirjeiden laatimista.
Kysy minulta lisää!
Alina Venermo
Yrittäjä, CEO
alina.venermo@folcan.fi
+358 50 357 3684
Mihin ihmeeseen tarvitaan brändimainontaa, kun se ei tuota suoria konversioita? Miksi et tekisi pelkästään tiukasti suoriin ostoihin tähtääviä mainoksia, kun ostoista ne eurot kuitenkin tulevat?
Kolkuttaako verkkosivu-uudistus nurkan takana? Tässä blogissa kerromme, mitä sinun tulee ottaa huomioon, kun haluat uudistaa verkkosivustosi.
Tapahtumamarkkinointi on osa markkinointikokonaisuutta, mikä kattaa tuotteena olevan tapahtuman tai tuotteen ympärille rakennetun tapahtuman markkinoinnin. Tapahtumamarkkinointi tarjoaa kohdeyleisöilleen inspiroivaa, innostavaa ja relevanttia tietoa koko tapahtuman