

Millainen mainonta sopii ostopolun eri vaiheisiin?
Mihin ihmeeseen tarvitaan brändimainontaa, kun se ei tuota suoria konversioita? Miksi et tekisi pelkästään tiukasti suoriin ostoihin tähtääviä mainoksia, kun ostoista ne eurot kuitenkin tulevat?
Miksi digimarkkinoinnissa puhutaan aina konversioiden tärkeydestä?
Digitaalisen markkinoinnin osuus kasvaa jatkuvasti yritysten markkinoinnista puhuttaessa. Suuria ajureita tälle muutokselle ovat digitaalisen markkinoinnin kustannustehokkuus sekä datankeruun helppous. Datankeruun helpottuessa myös mitattavien tavoitteiden asettaminen on helpompaa. Yksi tärkeimmistä käsitteistä datapohjaisessa digimarkkinoinnissa on konversio.
Konversio (eng. conversion) tarkoittaa digitaalisessa markkinoinnissa sitä, että kävijä suorittaa ennalta määritetyn sekä mitattavan toimenpiteen eli konvertoituu. Esimerkkejä konvertoitumisesta ovat ostos verkkokaupasta, jätetty yhteydenotto tai täytetty lomake. Kuten jo varmaan päättelit, ei ole olemassa yhtä “oikeaa” konversiota, joka sinun tulisi aina määrittää tavoitteiden määrityksen yhteydessä. On kuitenkin totta, että tiettyjen toimenpiteiden toteutumista on järkevämpää tarkastella tietyn tyyppisessä liiketoiminnassa (esim. maksuliikenteen seuranta verkkokaupan yhteydessä) kuin toisessa.
Kuten aikaisemmin mainitsin, erilaisia konversioita on useita ja ne vaihtelevat toimiala- ja yrityskohtaisesti. Parasta konversioiden määrittämisessä on kuitenkin se, että voit itse valita tärkeät konversiot, joilla seuraat tavoitteidesi täyttymistä.
Esimerkkejä konversioista:
Konversioiden mittaamisen helppous riippuu usein konversion tyypistä. Yllä olevasta listasta suurimman osan pystyy mittaamaan suoraan Google Analyticsin avulla, joka on Googlen tarjoama ilmainen palvelu verkkosivujen kävijäseurantaan, jota käytetään selaimen välityksellä.
Vaikeammin mitattavien konversioiden kohdalla kannattaa harkita, onko niiden mittaaminen sen arvioista vai ei. Voiko esimerkiksi tietyn klikkauksen tarkastelun sijasta tarkastella, kuinka monta käyttäjää on siirtynyt kyseiseltä sivulta yhteydenottosivulle? Usein monet haastavammat konversiot saattavat vaatia konversioiden määrittämistä konversioseurannan kautta tai kolmansien osapuolien palveluiden käyttöä. Tärkeintä on kuitenkin mitata niitä asioita, jotka tukevat markkinoinnin KPI-mittareita.
Erityisesti Google-mainonnassa konversioseurannan asettaminen mitattavaa markkinointia tukevien tavoitteiden ympärille auttaa tuloksien saannissa sekä niiden kehittämisessä. Tästä lisää seuraavassa kappaleessa.
Puhuttaessa digitaalisesta ostopolusta ja konversioiden lisäämisestä ei konversio-optimointia voi sivuuttaa. Konversio-optimointi on digitaalisen markkinoinnin osa-alue, mikä tarkoittaa digitaalisen ostopolun tehokkuuden parantamista konversioiden lisäämiseksi. Käytännössä konversio-optimointi on verkkosivujen myynnin parantamista dataan pohjautuen ja yleensä myös A/B-testaten.
Google Ads-mainoskeskus antaa mahdollisuuden kerätä tätä edellä mainittua dataa seuraamalla tuloksia ilmaisen Ads-konversioseurannan avulla. Konversioseurannan asentamisen myötä mainontaan voidaan asettaa kampanjan tavoitteeksi konversioihin liittyvä tavoite, jonka avulla voidaan lisätä todennäköisyyttä konvertoitumiselle.
Ostopolkujen suunnittelu ja luonti on yksi tärkeimmistä osa-alueista konversio-optimoinnissa, joka vaikuttaa suoraan konversioprosenttiin ja konversioiden määrään. Ostopolkua suunniteltaessa ostajapersoonien tunnistaminen ja luonti on avainasemassa tulosten saavuttamisessa. Ilman ideaalisen asiakasprofiilin (IAP:n) määrittämistä on melkeinpä mahdotonta suunnitella sivustoa tai mainosta vastaamaan kohderyhmän tarpeita. Huom. asiakasprofiileja voi olla useampia kuin yksi.
Ostajapersoonan määrityksen jälkeen on hyvä pysähtyä hetkeksi ja miettiä, mitkä sanat ovat liiketoiminnallesi niitä sanoja, joita asiakkaasi käyttävät ja joilla he löytävät luoksesi. On siis aika tehdä avainsanatutkimus, jossa valitaan hakusanojen listasta liiketoiminnallesi kannattavimmat hakusanat, joilla kilpailla.
Hakukoneoptimoinnilla (SEO) on oleellinen osa “oikeiden” henkilöiden tavoittamisessa. Hakukoneoptimoinnilla pyritään tuottamaan arvoa sisällöllä ja optimoimaan samalla sivusto kohderyhmälle tärkeiden sanojen ympärille, jotta he löytävät luoksesi verkon uumenista.
Ilmaisen auditoinnin ideana on antaa sinulle kattava käsitys siitä, mikä verkkosivujesi hakukoneoptimoinnissa toimii tällä hetkellä ja mikä sivuston osa-alue vaatii vielä kehitystä. Samalla me saamme myös käsityksen siitä, miten me voimme parhaiten auttaa sinua kehittämään näkyvyyttäsi verkossa sekä tuomaan lisää ostohaluisia kävijöitä sivuillesi.
Konversio on ennalta määritetty ja mitattava toimenpide, jonka kävijä suorittaa tehdessään kyseisen toimenpiteen eli konvertoituu.
Konversioita on erilaisia, eikä ole olemassa yhtä “oikeaa” konversiota.
Konversio-optimoinnin avulla kehität koko digitaalisen ostopolkusi konversioiden määrää dataan pohjautuen. Asiakkaan ostopolku helpottuu usein myös konversio-optimoinnin avulla.
Ostopolkua suunniteltaessa on tärkeä määrittää yrityksen ostajapersoonat uudestaan.
Muista ostajapersoonan määrityksen yhteydessä tehdä myös avainsanatutkimus, jotta tavoitat kohderyhmäsi hakukoneesta heille tärkeillä sanoilla.
Hakukoneoptimoi sivustosi, jotta tämä kaikki tapahtuu orgaanisesti ilman sinun jatkuvaa työpanostasi.
Mihin ihmeeseen tarvitaan brändimainontaa, kun se ei tuota suoria konversioita? Miksi et tekisi pelkästään tiukasti suoriin ostoihin tähtääviä mainoksia, kun ostoista ne eurot kuitenkin tulevat?
Kolkuttaako verkkosivu-uudistus nurkan takana? Tässä blogissa kerromme, mitä sinun tulee ottaa huomioon, kun haluat uudistaa verkkosivustosi.
Tapahtumamarkkinointi on osa markkinointikokonaisuutta, mikä kattaa tuotteena olevan tapahtuman tai tuotteen ympärille rakennetun tapahtuman markkinoinnin. Tapahtumamarkkinointi tarjoaa kohdeyleisöilleen inspiroivaa, innostavaa ja relevanttia tietoa koko tapahtuman