Brändäys tarkoittaa toimia, joiden avulla brändistä saadaan luotua haluttua mielikuvaa brändin kanssa tekemissä oleville ihmisille. Kun brändi elää tunteissa ja mielikuvissa, se voi syntyä, vaikka et sitä itse rakentaisikaan. Silloin riskinä on, että syntyvä mielikuva ei välttämättä ole toivotunlainen. Jo tästä syystä brändäys on tärkeää.
Brändäyksellä voidaan luoda myös lisäarvoa tuotteelle, palvelulle, henkilölle, yritykselle tai tuotemerkille sekä erottua kilpailijoista. Kun brändi on rakennettu hyvin, kuluttajat voivat tunnistaa brändin helpommin. Tunnistettava brändi on useimmin helpompi valinta kuluttajalle ja näin voidaan saavuttaa myös brändiuskollisia asiakkaita, mikä kasvattaa myyntiä ja nostaa brändin arvoa. Eri brändit voivat myydä samanlaista tuotetta erilaisin hinnoin esimerkiksi valkoista t-paitaa. Halvempi tuote on voitu brändätä edulliseksi ja helposti saavutettavaksi, kun taas kalliimpi tuote voidaan liittää esimerkiksi luksukseen tai laatuun.
Brändäyksen tavoitteena on usein olla kuluttajan silmissä sekä mielessä tuttu ja luotettava, helppo valinta. Elämä on täynnä valintoja, esimerkiksi ruokakaupassa saattaa olla samaa tuotetta useilta valmistajilta. Jos kaikki tuotteet olisivat samanlaisissa pakkauksissa ja ilman mainostusta, tuotteiden vertailu olisi hyvin erilaista, tuotteiden olisi vaikea erottua toisistaan ja saavuttaa brändiuskollisia asiakkaita.
Brändäyksellä voidaan tuoda esille esimerkiksi arvoja, visiota (mitä brändi haluaa tavoitella tulevaisuudessa, mitä haluaa saavuttaa) ja missiota (miksi brändi on luotu, miksi se on olemassa, mikä sen tehtävä on), jolloin kuluttajan on helpompi päättää, mikä tuote sopii hänen arvoihinsa, jotka ovat hänelle tärkeitä, kuten esimerkiksi kotimaisuus tai ekologisuus.