

Millainen mainonta sopii ostopolun eri vaiheisiin?
Mihin ihmeeseen tarvitaan brändimainontaa, kun se ei tuota suoria konversioita? Miksi et tekisi pelkästään tiukasti suoriin ostoihin tähtääviä mainoksia, kun ostoista ne eurot kuitenkin tulevat?
Hei verkkosivun omistaja tai ylläpitäjä,
Jos jokin näistä seuraavista toteamuksista kuulostaa (liiankin) tutulta, tämä kirjoitus on Sinulle.
“Mainonta tuo paljon kävijöitä sivuilleni, mutta se ei tuo myyntiä. Tuntuu kuin mainontaan käytetty raha ja aika valuisivat aivan hukkaan.”
“Sivustollani on paljon kävijöitä, mutta yhteydenottoja ei tule tarpeeksi. Mikä on pielessä?”
“Olen kehittämässä sivustoani ja haluan, että yhteydenottojen ja kaupan määrä verkkosivujen kautta kasvaa.”
Yleinen syy sille, etteivät kävijäsi konvertoidu ostaviksi asiakkaiksi on se, että sivustollesi ohjataan vääriä kävijöitä.
Jotta pystyt tuomaan liiketoimintasi kannalta oikeita kävijöitä verkkosivuille, sinun tulee miettiä, ketkä ovat ostajapersoonasi ja missä he viettävät aikaansa? Miten saat ostajapersoonasi vierailemaan sivustollasi?
Markkinointikanavilla on merkitystä kävijän ostohalukkuuteen. Neil patel sanoo alta löytyvällä YouTube-videollaan, että sosiaalisen median kautta tullut liikenne ei konvertoidu yhtä hyvin kuin Googlesta tullut liikenne. (Googlesta tulleella liikenteellä hän viittaa niin orgaaniseen liikenteeseen kuin maksettuun mainontaan.)
Tämä pohjautuu siihen, että Googlessa tehtävät haut pohjautuvat aidosti henkilön tarpeeseen ja omaan päätökseen hakea lisätietoa. Henkilö Googlaa joko ostaakseen, verratakseen tai syventyäkseen aiheeseen. Hän on aidosti kiinnostunut siitä ja etsii sopivinta vaihtoehtoa.
Sosiaalisessa mediassa henkilö pikemminkin selailee ja sattuu törmäämään brändiisi tai tuotteeseesi. Vaikka tämä herättää henkilön mielenkiinnon, niin useimmiten se ei johda suoraan ostopäätökseen. Henkilö haluaa punnita vaihtoehtojaan vielä.
Toinen yleinen syy siihen, etteivät verkkosivukävijät konvertoidu asiakkaiksi, on epäonnistunut laskeutumissivu eli landing page.
Ajatellaan, että olet onnistunut tuomaan potentiaalisia asiakkaita sivustollesi. Nyt sinun tulee varmistaa, että mahdollisimman suuri osa asiakkaista konvertoituu ostaviksi asiakkaiksi. Kiinnitä huomiota näihin seikkoihin:
Kiinnitä huomiota seuraaviin seikkoihin:
Nopeus
Lataako laskeutumissivu nopeasti? Entäpä sivustosi kokonaisuudessaan? Sivuston nopeus on nykypäivänä yksi tärkeimmistä tekijöistä sivuston optimoinnissa. Se ei pelkästään paranna hakukoneoptimointiasi vaan parantaa sivustosi käyttökokemusta. Sinulla on vain muutama sekunti aikaa vakuuttaa potentiaalinen asiakas jäämään sivulle. Pidä huoli siitä, että hän haluaa jäädä!
Aloitusnäkymä
Mitä asiakas näkee ensimmäisenä laskeutuessaan sivulle? Varmista, että aloitusnäkymä on toimiva niin mobiilissa kuin tietokoneella.
Kuvat
Sisällytä lisäarvoa tuovia kuvia sivustollesi. Onnistuneet kuvat tukevat sisältöä, ovat laadukkaita ja herättävät haluttuja tunteita kävijässä.
Otsikointi
Ole selkeä ja kiteytä tärkeimmät pointit johdonmukaisesti. Otsikon tulee avata sisällön olennaisin tai kiinnostavin tieto niin, että kävijä ymmärtää, miksi hänen kannattaisi jatkaa lukemista.
Muu tekstisisältö
Suunnittele sisältö huolella. Mieti, mikä on tulokulmasi? Miten aloitat tekstin, jotta potentiaalinen asiakas haluaa tietää lisää? Mitä arvoa teksti tuo lukijalle? Lue lisää copywritingista.
Arvostelut/referenssit
Hyödynnä nykyisten asiakkaidesi arvosteluita. Hyvät arvostelut ja referenssitarinat kiinnostavat ostopäätöstä pohtivaa potentiaalista asiakasta.
CTA:t
Viimeisenä, muttei todellakaan vähäisempänä, sivuston Call to Action –painikkeet. Sisällytä sivulle selkeät CTA:t, jotka houkuttelevat potentiaalisia asiakkaita konvertoitumaan.
Nyt, kun sinun laskeutumissivusi on optimoitu, on aika miettiä asiakkaan seuraavaa askelta sivustollasi. Onko navigaatio selkeä? Löytääkö asiakas helposti etsimänsä?
Kivijalkaliikkeessä on melko helppoa tarjota henkilökohtainen ostoskokemus potentiaalisille asiakkaille. Myyjä on läsnä liikkeessä: Hän voi keskustella asiakkaan kanssa, kysyä kysymyksiä ja auttaa asiakkaita löytämään etsimänsä, aina yksilöllisesti.
Verkossa täysin vastaavaa palvelua on vaikeaa toteuttaa. Tästä huolimatta voit verkossakin onnistua ja tarjota fantastisen kokemuksen asiakkaillesi.
Yksi tärkeimmistä asioista on ensireaktio: onko ulkoasu selkeä ja löydänkö nopeasti vastauksen kysymyksiini.
Navigaatio on yksi asioista, joita on hyvä miettiä jo sivuston luontivaiheessa. Mitkä ovat ne tärkeimmät sisällöt, jotka kannattaa nostaa esille valikossa tai alavalikossa? Mikä on optimaalinen asiakaspolku? Miten käyttäjää ohjataan eteenpäin sivulla?
Suosittelen myös kokeilemaan sivustolla chat-työkalua. Chatin avulla potentiaalinen asiakas voi kommunikoida asiakaspalvelijan kanssa ja näin kokemuksesta tulee hänelle henkilökohtaisempi.
Nyt, kun olet tehnyt muutoksia sivuillesi, on aika siirtyä seuraavaan vaiheeseen, eli tulosten seurantaan. Tuloksia kannattaa seurata huolimatta siitä, että kokisi sivuston jo täysin valmiiksi. Harvoin näet ennalta tietää, että mikä oikeastaan toimii, ja esimerkiksi kasvattaa myyntiä, ja mikä ei. Tuloksia seuraamalla ja analysoimalla sivuja voidaan optimoida ja muokata. Näin liikenne voidaan muuttaa tehokkaammin myynniksi.
Olennaista tuloksien seuraamisessa on tulosten perusteet: Mitä tulos oikeastaan tarkoittaa? Tämä selviää määrittämällä tavoitteita, esimerkiksi yhteydenottopyyntöjen lukumäärä. Tavoitteet ovat olennainen osa tuloksellista tekemistä, ilman niitä myös analytiikan seuranta on turhaa.
Seuraamisen kohteita voivat olla kävijöihin liittyen esimerkiksi seuraavat: kävijämäärä, kävijätyyppi, vierailussa käytettävät laitteet ja kävijän sijainti. Toisaalta verkkosivujen rakenteen kannalta on hyvä seurata muun muassa näitä: liikenteen tulolähde, suosituimmat laskeutumissivut, käyttäjän keskimäärin vierailemien sivujen lukumäärä, sivulla vietetty aika, sivun katselukerrat ja poistumisosuus.
Suosittelemme hyödyntämään web-analytiikkaa tulosten seurannassa. Tutustu Google Analyticsin perusteisiin!
Oikeanlaisen yleisön ohjaaminen verkkosivuille ja sen konvertoiminen myynniksi vaatii jatkuvaa kehittämistä. Se kuitenkin kannattaa, sillä tekemällä oikeita toimenpiteitä systemaattisesti, voit laskea tulevaisuuden myyntikustannuksia asiakkaiden tullessa enenevissä määrin inboundina.
Suosittelemme, että käyt tämän blogin kohta kohdalta läpi sivustollasi ja optimoit sivustosi vastaamaan yrityksesi ostajapersoonan tarpeita.
Pitkällä tähtäimellä suosittelemme ehdottomasti kehittämään sivustosi hakukoneoptimointia, sillä Googlesta orgaanisesti tulevat kävijät konvertoituvat parhaiten.
Mikäli haluat keskustella lisää, varaa aika tapaamiseen, jossa käymme läpi verkkosivujesi nykytilan ja keskustelemme siitä, miten voisit saada enemmän kauppaa sivujesi kautta.
Alina Venermo
Yrittäjä, CEO
alina.venermo@folcan.fi
+358 50 357 3684
Mihin ihmeeseen tarvitaan brändimainontaa, kun se ei tuota suoria konversioita? Miksi et tekisi pelkästään tiukasti suoriin ostoihin tähtääviä mainoksia, kun ostoista ne eurot kuitenkin tulevat?
Kolkuttaako verkkosivu-uudistus nurkan takana? Tässä blogissa kerromme, mitä sinun tulee ottaa huomioon, kun haluat uudistaa verkkosivustosi.
Tapahtumamarkkinointi on osa markkinointikokonaisuutta, mikä kattaa tuotteena olevan tapahtuman tai tuotteen ympärille rakennetun tapahtuman markkinoinnin. Tapahtumamarkkinointi tarjoaa kohdeyleisöilleen inspiroivaa, innostavaa ja relevanttia tietoa koko tapahtuman