

Millainen mainonta sopii ostopolun eri vaiheisiin?
Mihin ihmeeseen tarvitaan brändimainontaa, kun se ei tuota suoria konversioita? Miksi et tekisi pelkästään tiukasti suoriin ostoihin tähtääviä mainoksia, kun ostoista ne eurot kuitenkin tulevat?
Verkkokaupan maksutavat ovat olennainen osa verkkokaupan rakennetta ja myynnin tuloksellisuutta, sillä niiden valinta vaikuttaa ostojen läpivientiprosenttiin. Lisäksi palvelutarjoajan valinta vaikuttaa tuotteiden katteeseen. Viime blogissa käsittelimme WooCommerce-verkkokauppaa ja nyt pureudumme tarkemmin verkkokaupalle sopiviin maksutapoihin. Kirjoituksessa käsiteltävät maksutavat sopivat sekä WooCommerceen että muihin alustoihin. Alta löydät myös ladattavat vertailulaskurin.
Verkkokaupassa asioivia kuluttajia on paljon. Postnordin tutkimuksen mukaan 45% Suomalaisista tekee ostoksia verkossa kuukausittain. Verkko-ostoksien etuna on perinteiseen shoppailuun verrattuna nopeus, helppous ja monipuolisuus. Verkkoshoppaillessa myös maksutapojen tulee olla linjassa kuluttajan etsimien hyötyjen kanssa. Suosituin maksutapa Suomessa on verkkopankkimaksaminen (lähde: Paytrail), joka kehittyykin jatkuvasti helpommaksi käyttäjille. Lähivuosina suosiota suomalaisissa verkkokaupoissa kasvattanut MobilePay on taas yksi nopeimmista tavoista viedä ostos loppuun asti, mikä nostaa oston suorittamisen todennäköisyyttä. Kuten muuallakin verkkoympäristössä, on myös verkkomaksamisessa huomioitava jatkuvasti kasvava mobiilikäyttäjien osuus. Keväällä 2021 48 %:a suomalaisista kuluttajista hyödynsi mobiilimaksua, kun taas keväällä 2022 osuus on kasvanut 57,5 prosenttiin.
Käytettävä maksupalveluntarjoaja (eli nämä eri maksutavat kauppasi tarjoava taho) vaikuttaa asiakkaan mielikuvaan kaupasta ja sen luotettavuudesta. Suomessa laajasti käytetyt palveluntarjoajat, kuten PayTrail, VismaPay ja Klarna, luovat asiakkaalle luottamuksen tunnetta. Jos asiakas ei täysin luota verkko-ostoksen turvallisuuteen, nousee ostopäätöksen romuttumisen riski huomattavasti. Lähtökohtaisesti on myös sitä parempi, mitä useampi maksutapavaihtoehto verkkokaupasta löytyy. Näin kuluttaja saa valita itselleen mieluisan vaihtoehdon tehdä ostoksia.
Kuten kaikkialla muuallakin verkkoympäristössä, niin myös verkkokaupoista puhuttaessa, on huomioitava jatkuvasti kasvava mobiilikäyttäjien osuus. FiComin mukaan vuonna 2019 39% suomalaisista käytti mobiilimaksua viikottain. Varsinkin siis jo hyvin läheistäkin tulevaisuutta ajatellen: Mobiilimaksamista ei sovi unohtaa.
Seuraavaksi esittelen positiivisia ja negatiivisia nostoja seitsemästä tunnetusta palveluntarjoajasta, jotka ovat: VismaPay, Paytrail, Klarna, PayPal, Stripe ja BlueCommerce.
Tästä taulukosta näet nopeasti yllä mainittujen palveluntarjoajien hinnastojen vertailun toistensa kanssa.
Hinnoittelussa kannattaa huomioida, että yritykselle, jolla myynti on pienempää ja satunnaisempaa, kuukausikuluttomuus on yleensä hyvä asia. Kun myynti on tarpeeksi suurta, voi olla, että kiinteä kuukausiveloitus ja pienemmät transaktiokulut muodostavat kannattavamman kokonaisuuden.
Visma Pay on maksutaparatkaisu, joka sopii kaikenkokoisille yrityksille. Visma Pay tarjoaa monipuoliset verkkokaupan maksutavat: verkkopankkimaksut, korttimaksut, osamaksut, mobiilimaksut ja laskut. Hinnoittelun puolesta mahdollisia vaihtoehtoja ovat 0€ ja 49€ kuukausimaksulliset paketit. Kuukausimaksullisessa versiossa transaktiokuluihin lukeutuva prosenttiosuus pienenee tai poistuu kokonaan (pankkimaksut). Visma tarjoaa kuukausiraportin kaikista maksutavoista ja rajapinnan kirjanpidon automatisoinnille.
+ Kaksi vaihtoehtoa hinnoittelulle: kuukausihinnalla tai ilman
+ Ilmainen lisäosa WooCommerceen kytkemiseen
+ Kuukausiraportit
+ Monipuoliset maksuvaihtoehdot
– Suhteellisen tuore tuttavuus monelle käyttäjälle
Paytrail on tunnettu aikaisemmin nimellä Suomen Verkkomaksut. Nimi muuttui Paytrailiksi yrityksen siirryttyä osaksi Nets-konsernia. Paytrail osti myös monelle verkkoshoppailijalle tutun Checkout Finlandin. Paytrail tarjoaa monipuoliset maksutavat verkkokauppaan, jotka ovat: verkkopankkimaksut, korttimaksut, mobiilimaksut, osamaksut ja laskut. Paytrail ei itse tarjoa erillistä lisäosaa WooCommerceen kytkentää varten, mutta sellaisia on saatavilla ilmaiseksi kolmansien osapuolien toimesta.
+ Kirjanpitoraportointi
+ Ilmainen lisäosa WooCommerceen kytkemiseen
+ Monipuoliset maksuvaihtoehdot
+ Kuukausimaksu, joissa hinnoitteluvaohtoehdot kaupan koon mukaan
– Ei kuukausimaksutonta vaihtoehtoa
– Luottotappiot yms. yrityksen vastuulla
Klarna mainostaa maksukokemuksensa olevan “smoooth” eli sujuva. Väitettä tukee muun muassa Klarna Checkoutin tunnistautumisjärjestelmä, joka tunnistaa aiemmin Klarnalla asioineet henkilöt välittömästi. Tunnistautumisen ansiosta kauppaan palaavia asiakkaita voi tervehtiä kuin kanta-asiakkaita konsanaan. Klarna tarjoaa samat maksutavat kuin Bambora ja Checkout.
+ Selkeä hinnoittelu
+ Ei kuukausimaksua
+ Ilmainen lisäosa WooCommerceen kytkemiseen
+ Monipuoliset maksuvaihtoehdot
+ Kattaa kaikki petos- ja luottoriskit
– Ei markkinoiden halvin vaihtoehto
PayPal on kansainvälisesti tunnettu maksunvälityspalvelu. PayPalia käyttää noin 7 miljoonaa yritystä, ja se on käytettävissä 202 maassa ja 25 eri valuutalla. PayPalia käyttämällä asiakas voi maksaa omalla PayPal-tilillään tai palveluun liittämällään luottokortilla. Näin verkkokauppa ei saa luottokorttitietoja, vaan PayPal hoitaa kaiken rahaliikenteen itse.
+ Lisää luotettavuuden tunnetta
+ Ei kuukausimaksua
+ Helppokäyttöisyys ja turvallisuus asiakkaalle
– Asiakaspalvelu
– Maksutapojen määrä
Luottotappiot yms. yrityksen vastuulla
Stripe on kattava palveluntarjoaja, joka sisältää Paytrailin lailla kattavat vaihtoehdot eri maksutapoja varten. Stripellä on myös lisäosa WooCommerceen kytkemiseen.
+ SCA:n (vahva asiakastunnistautuminen) integrointi
+ Hinnat, erityisesti Euroopassa
+ Lisäpalvelut
– PayPal-maksuja ei tueta
– Luottotappiot yms. yrityksen vastuulla
BlueCommerce on suhteellisen tuore toimija verkkokauppojen maksutapojen palveluntarjoajana. BlueCommerce on ennen tunnettu nimellä Point, mutta nykyään palvelee Verifone-konsernin alla uudella nimellään. Kokemusta maksutaparatkaisuista löytyy siis uudehkon brändinimen takaa jo yli 20 vuoden ajalta. BlueCommerce tarjoaa kolmea eri pakettia, joissa kuukausikustannukset ovat 0, 55 ja 95 euroa.
+ Kolme hinnoitteluvaihtoehtoa
+ Ilmainen lisäosa WooCommerceen kytkemiseen
– Hinta
Lisätietoa BlueCommercesta löydät täältä.
Tein excelillä palveluntarjoajien ja eri maksutapojen vertailuun sopivan laskurin (kuva alla). Halutessasi saat sen syöttämällä sähköpostiosoitteesi alla olevaan kenttään.
Verkkokaupan maksutavat kannattaa kattaa mahdollisimman monipuolisesti – erityisesti kiinnittäen huomiota mobiilimaksamisen lisääntymiseen. Näin asiakkaalla on varaa valita ja oston loppuun viemisen mahdollisuus kasvaa. Yleisimmät verkkokaupan maksujärjestelmät ovat: verkkopankkimaksut, korttimaksut, mobiilimaksut, osamaksut, laskut ja PayPalin tyyliset itsenäiset maksupalvelut.
Saatavilla olevista maksupalveluiden tarjoajista yrittäjän kannattaa tehdä valinta seuraavilla perusteilla: hinta eli kaikki palvelun käytöstä muodostuvat kulut kuten komissio tai kuukausimaksu, maksutapavaihtoehtojen määrä ja integrointi verkkokauppaan. Lisäksi asiakasta ajatellen on tärkeää huomioida ainakin: helppokäyttöisyys, nopeus, sujuvuus, mobiilikäytettävyys ja yleinen tunnettuus ja luotettavuus.
Jos haluat apua verkkokauppasi tai verkkosivustosi kanssa, ota yhteyttä meihin tai tai varaa suoraan kalenteristamme ilmainen konsultaatio!
Huomioithan kuitenkin, että tämän artikkelin kirjoittamisen jälkeen palveluntarjoajien sopimusehdot ovat voineet muuttua. Ennen valintaasi, tarkista vielä tietojen paikkansapitävyys kyseiseltä palveluntarjoajalta.
Kiitos lukemisesta, menestyksekkäitä myyntihetkiä!
Alina Venermo
Yrittäjä, CEO
alina.venermo@folcan.fi
+358 50 357 3684
Mihin ihmeeseen tarvitaan brändimainontaa, kun se ei tuota suoria konversioita? Miksi et tekisi pelkästään tiukasti suoriin ostoihin tähtääviä mainoksia, kun ostoista ne eurot kuitenkin tulevat?
Kolkuttaako verkkosivu-uudistus nurkan takana? Tässä blogissa kerromme, mitä sinun tulee ottaa huomioon, kun haluat uudistaa verkkosivustosi.
Tapahtumamarkkinointi on osa markkinointikokonaisuutta, mikä kattaa tuotteena olevan tapahtuman tai tuotteen ympärille rakennetun tapahtuman markkinoinnin. Tapahtumamarkkinointi tarjoaa kohdeyleisöilleen inspiroivaa, innostavaa ja relevanttia tietoa koko tapahtuman
Haluaisitko tietää, mikä on verkkosivujesi nykytila? Voit myös tilata ilmaisen verkkosivujen nykytilan analyysin täältä.
Laskurin avulla selvität mm. minkä maksupalveluntarjoajan hinnoittelumalli sopii parhaiten liiketoiminnallesi, sekä mitkä ovat kunkin maksupalveluntarjoajan kiinteät ja provisiopohjaiset kulut.