Miksi valita WordPress verkkosivustosi julkaisualustaksi

Miksi valitsisin yritykseni verkkosivujen julkaisualustaksi juuri WordPressin? Eikö vanha verkkosivustoni ole enää riittävän hyvä? Entä, mitä hyötyjä verkkosivuston siirtäminen WordPressiin tuo mukanaan? Mikäli tunnistat itsesi näistä kysymyksistä tai sinua kiinnostaa kuulla vastaus niihin, olet saapunut oikeaan paikkaan. Tässä listaamme 10 tärkeintä syytä siihen, miksi sinun kannattaa käyttää WordPressiä verkkosivujesi julkaisualustana. 

1. WordPress on maailman suosituin julkaisujärjestelmä

WordPress on maailman suosituin avoimen lähdekoodin sisällönhallintajärjestelmä ja maailmassa olevista miljoonista verkkosivuista noin 43% käyttää WordPressia (W3Techs, 2022). Lisäksi WordPressin osuus sisällönhallintajärjestelmää käyttävistä sivuista on noin 65%. Jotta saisit paremman kuvan WordPressin suosiosta, niin toiseksi suosituin alusta on Shopify, jonka osuus on noin 6%.

Koska WordPressilla on käyttäjiä näin suuri määrä, voidaan olla melko varmoja siitä, että sen kehittäminen jatkuu vielä pitkään. Se tarkoittaa sitä, että käyttämällä WordPressia verkkosivujesi julkaisualustana, varmistat että sivustosi pysyy jatkossakin turvallisena ja saat uusia ominaisuuksia käyttöön uusien päivitysten myötä.

2. WordPress on ilmainen avoimen lähdekoodin julkaisujärjestelmä

WordPress on avoimen lähdekoodin julkaisualusta, joka tarkoittaa sitä, että voit täysin vapaasti muokata sen lähdekoodia lisätäksesi sivustolle uusia ominaisuuksia tai muuttaaksesi esimerkiksi sivuston ulkoasua. Tämän lisäksi WordPressin käyttö on ilmaista. Sen lataamisesta, asentamisesta tai käytöstä ei veloiteta euroakaan. 

Vaikka WordPress onkin ilmainen julkaisujärjestelmä, tarvitset sen asentamista varten domainin ja webhotellin. Domain eli verkkosivustosi nimi on osoite, jolla yrityksesi näkyy ja löytyy internetistä (esim. folcan.fi). Tämä on myös se osoite, jonka käyttäjät kirjoittavat selaimensa hakukenttään etsiessään yrityksesi verkkosivuja. Webhotelli on taas verkkosivustosi koti, jossa kaikki tarvittavat tiedostot sijaitsevat.  

Me suosittelemme käyttämään joko yhteistyökumppanimme Suomen Hostingpalvelun tai Seravon palveluita domainien ja webhotellin hankintaa varten. Kyseiset palveluntarjoajat kuuluvat molemmat Suomen suurimpien webhotelli-palveluntarjoaien joukkoon, jotka tarjoavat asiakkailleen suomalaiset palvelimet ja laadukkaan asiakaspalvelun.

3. WordPress on helppokäyttöinen ja kustomoitavissa

Suuri osa WordPress käyttäjistä ei ole koulutukseltaan WordPress Developereita, eli verkkosivujen suunnittelijoita tai koodareita. Useat henkilöt, jotka alkavat käyttämään WordPressiä eivät omaa aikaisempaa kokemusta verkkosivujen suunnittelusta ja niiden toteutuksesta.  

WordPress on siis loistava ratkaisu ihmisille, joilla ei ole aikaisempaa teknistä taustaa, koska siinä on selkeä ja helppokäyttöinen ohjauspaneeli, josta voit mm. lisätä uusia tai muokata olemassa olevia sivuja tai artikkeleita, muuttaa sivuston asetuksia, tarkastella asennettuja lisäosia ja niiden asetuksia ja hallinnoida sivuston mediakirjastoa. 

WordPress sisältää tuhansia ilmaisia templateja eli teemoja, joiden muokkaaminen on tehty helpoksi ja käyttäjäystävälliseksi. WordPressin laajan käytön ja suosion ansiosta lähes jokaiseen tarjolla olevaan verkkosivuratkaisuun on luoto useita uniikkeja teemoja, joista valita (olipa kyseessä sitten verkkokauppa, varauskalenteri tai blogi).  

WordPress teemoja on helppo myös kustomoida tarpeidensa mukaan, koska suurin osa niistä tarjoaa oman muokkausnäkymänsä. Muokkausnäkymästä käyttäjä pystyy mm. helposti muokkaamaan sivuston väriä, päivittämään logon, vaihtamaan taustan ja kustomoimaan sivustoa kirjoittamatta lähes yhtäkään riviä koodia.  

4. Google tykkää WordPress-sivustoista

WordPress on kirjoitettu käyttäen korkealaatuista koodia eli koodia, joka on semanttisesti validia. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että Google ja muut hakukoneet rakastavat WordPressiä. Tästä syystä WordPress-sivustoilla on myös tapana sijoittua korkeammalle hakukoneissa kuin muilla julkaisujärjestemillä tehdyillä sivustoilla.  

Myös designin puolesta WordPress on hakukoneoptimoitu laadukkaasti itsessään. Tämän lisäksi WordPress tarjoaa käyttäjilleen lukuisa eri hakukoneoptimointi eli SEO-lisäosia, joilla sivustoasi pystyy optimoimaan entistä enemmän. Suosituimpiin SEO-lisäosiin lukeutuu tällä hetkellä ”WordPress SEO by Yoast” ja Rankmath. Meidän tekemillä verkkosivustoilla käytämme aina SEO-lisäosaa, joka mahdollistaa lähes kaiken sivustosi tarvitseman On-Page hakukoneoptimoinnin toteuttamisen. Käyttämämme lisäosat omaavat erinomaiset arvostelut ja kuuluvat mm. WordPressin eniten ladattujen lisäosien joukkoon. 

5. WordPress on tietoturvallinen

WordPressiä on jatkokehitetty ottaen huomioon järjestelmän tietoturvallisuuden, minkä takia sitä pidetäänkin todella turvallisena vaihtoehtona verkkosivujen julkaisualustaksi. Internetissä on paljon hakkereita, jotka haluavat saada käsiinsä muiden verkkosivuja syystä tai toisesta.  

Vaikka WordPress onkin tietoturvallinen vaihtoehto, aika-ajoin sieltä löytyy myös tietoturva-aukkoja, jotka voivat altistaa sivusi hyökkäyksille. Tältä pystyy kuitenkin suojautumaan suurimmilta osin pienillä, mutta tärkeillä toimenpiteillä. 

Suurin osa (noin 90%) WordPress -sivustojen haavoittuvuuksista johtuvat lisäosista ja loput 10% liittyvät teemoihin tai WordPressin ohjelmistoon. Tämän vuoksi on tärkeää valita käyttöön luotettavat lisäosat ja teemat sekä pitää niiden päivitykset ajan tasalla. 

Mikäli olet epävarma sivustosi ohjelmistopäivityksistä, ota meihin yhteyttä niin hoidamme sivustosi turvalliseksi. 

6. WordPressiin on laaja valikoima lisäosia

Mikäli haluat lisätä WordPress -verkkosivuillesi jonkin uuden ominaisuuden, olipa se sitten mikä tahansa, niin todennäköisesti siihen löytyy lisäosa. Tämän artikkelin kirjoitushetkellä WordPressin lisäosakirjastosta löytyy melkein 60 000 ilmaista lisäosaa eli pluginia ja tämän lisäksi edistyneimpiin ominaisuuksiin löytyy vielä lukematon määrä maksullisia lisäosia. 

Sivustolla ei kuitenkaan kannata käyttää liikaa lisäosia, sillä mitä enemmän lisäosia sivustolla on, sitä hitaammaksi se käy ja riski erilaisten ongelmien ilmaantumiselle kasvaa. Siitä syystä kannattaa aina miettiä tarkkaan, mitä lisäosia WordPress -sivustolla käyttää ja olisiko haluttu ominaisuus järkevämpi toteuttaa itse ohjelmoimalla. Lisäosaa valittaessa kannattaa myös aina tarkistaa, että lisäosaa on päivitetty ja se on saanut hyvät arvostelut käyttäjiltä.

Tilaa maksuton analyysi verkkosivujesi nykytilasta

7. Mahdollisuus integroida muihin alustoihin

Koska WordPress on niin suosittu alusta, niin suurin osa myös kolmannen osapuolen ohjelmistoista on rakennettu yhteensopivaksi WordPressin kanssa ja ne on mahdollista integroida osaksi verkkosivujasi. 

Esimerkiksi verkkokaupan maksupalvelut, kaupan varastonhallintajärjestelmät, sähköpostimarkkinointiohjelmistot ja lukemattomat muut ohjelmistot saadaan helposti toimimaan yhteen verkkosivustosi kanssa. 

8. WordPressilla on laaja kehittäjäyhteisö

Alussa mainitsinkin jo siitä, kuinka suuressa osassa verkkosivuja käytetään alustana WordPressiä. Siitä syystä myös WordPressin käyttäjien sekä kehittäjien määrä maailmassa on valtava. 

Se että WordPressillä on niin paljon käyttäjiä, tarkoittaa että apua erilaisiin ongelmiin on saatavilla helposti ja nopeasti. Verkosta löytyy muun muassa paljon foorumeita ja some -ryhmiä, joissa voi kysyä tarvittaessa apua omien WordPress -sivujen kanssa. 

Toisaalta, jos haluat ulkoistaa kaiken WordPressiin liittyvän ylläpidon ja kehityksen, löytyy tästä valtavasta WordPress -kehittäjien verkostosta aivan varmasti tarpeisiisi sopiva kumppani tekemään sen puolestasi ja saat itse keskittyä kehittämään omaa liiketoimintaasi.

9. WordPress on monipuolinen

WordPress on rakennettu alun perin blogien kirjoittamiseen ja ylläpitoon, mutta siitä on vuosien varrella kehittynyt varsin suosittu ja monipuolinen alusta mille tahansa verkkopalvelulle. 

WordPressia voit siis edelleen käyttää pelkästään blogien julkaisuun ja ylläpitoon, mutta nykyisin alusta taipuu lähes mihin tahansa ja sitä käytetään esimerkiksi yrityssivujen luomiseen, verkkokauppa-alustana, verkkokurssien julkaisuun ja vaikka erilaisten jäsensivustojen luomiseen. 

10. Ylläpitäminen on kustannustehokasta ja helppoa

WordPress tarjoaa käyttäjilleen sisäänrakennetun päivitystenhallintajärjestelmän. Tämä hallintajärjestelmä mahdollistaa lisäosien ja teemojen päivittämisen vaivatta WordPressin hallintapaneelista. WordPress ilmoittaa myös sinulle, kun uusia WordPress-päivityksiä on saatavilla. Näiden päivittäminen onnistuu helposti samasta näkymästä nappia painamalla. On kuitenkin hyvä muistaa, että ennen päivityksien tekemistä on hyvä ottaa varmuuskopiot sivustostasi. WordPress mahdollistaa myös varmuuskopioinnin automatisoinnin, joka tuo turvaa hakkereita ja sivuston hajoamisia vastaan. 

Kaikki ovat varmasti elämänsä aikana nähneet jonkin sivuston olevan alhaalla syystä tai toisesta (esim. muisti tai levytila loppuu kesken). Näitä sattuu aina välillä, joten on tärkeää, että tuki löytyy läheltä. Jos sivullasi ilmenee vika tai tietoturvamurto, pyrimme aina selvittämään ja korjaamaan sivustossasi ilmenneen vian saman vuorokauden sisällä vian huomaamisesta. 

Tarjoamme myös Folcanilla laajaa raportointia verkkosivujen ylläpidon yhteydessä.

Lue lisää digimarkkinoinnista Folcanin blogista