Mitä WordPress-lisäosia sinulla pitäisi olla verkkosivuilla 2021?

WordPressistä löytyy yli 58,000 tuhatta lisäosaa, joiden joukosta voi olla vaikea löytää juuri sopivat ja tarvittavat työkalut sinun WordPress-verkkosivuillesi. Oikeiden WordPress-lisäosien käyttäminen auttaa sinua kasvattamaan ja kehittämään liiketoimintaasi. Tässä blogissa käymme läpi hyödyllisiä lisäosia, jotka ovat käytettyjä. 

Mikä on WordPress-lisäosa?

WordPress-lisäosa on laajennus, jonka avulla saat käyttöösi erilaisia toimintoja verkkosivuillesi. Lisäosa voi toimia kahdella tavalla: se voi joko laajentaa jo olemassa olevia toimintoja tai lisätä täysin uusia ominaisuuksia, kuten verkkokaupan tai tarjouslaskurin. Lisäosat antavat mahdollisuuden lisätä ominaisuuksia tietämättä yhtään koodiriviä.  

Koska WordPress-lisäosia on kymmeniä tuhansia, on selvää, että toiset ovat parempia kuin toiset. Osa lisäosista on maksullisia ja osa taas ilmaisia. On kuitenkin hyvä muistaa, ettei hinta välttämättä kerro lisäosan laadusta. Kaikki lisäosat eivät myöskään toimi keskenään ja pahimmassa tapauksessa lisäosa saattaa rikkoa verkkosivustosi tai aiheuttaa tietoturva-aukkoja. Tämän vuoksi on erityisen tärkeää selvittää lisäosan luotettavuus ja yhteensopivuus sinun WordPress-sivustosi kanssa. 

Lisäosat saattavat hidastaa myös sivustoasi, joten niitä ei kannata ladata tolkuttomasti. Seuraavaksi listaan sinulle hyväksi todettuja lisäosia vuonna 2021. 

Page builderit eli sivunrakentaja-lisäosat

Page builder eli sivunrakentaja on lisäosa, jonka avulla voit rakentaa tyylikkäitä WordPress-sivuja. Page builderilla pystyt helposti siirtää ja muokata elementtejä, kuten tekstiosia, taulukoita, videoita, erilaisia painikkeita sekä kuvia. Tällä tavoin saat kustomoitua sivuista juuri sinun yrityksellesi sopivat verkkosivut.  

Erilaisia page buildereita on monenlaisia, mutta suosituimmat ovat Elementor ja Divi. Ne ovat molemmat visuaalisia sivurakentajia (drag & drop) ja pääset näkemään muokkaukset heti. Pystyt luomaan räätälöidyn sivuston täysin tyhjästä tai hyödyntämään maksullisen Elementor Pron kirjastossa olevia muokattavia malleja ja sivupohjia.  

Jos räätälöidyn WordPress-verkkosivuston luominen ilman koodiosaamista kiinnostaa, niin Elementor Pro on täydellinen lisäosa sivustollesi. Kääntöpuoli näissä on se, että se tarjoaa niin paljon helposti käyttöönotettavia ominaisuuksia, että rakentaessa helposti unohtaa miettiä teknisen toteutuksen laadukkuutta. Kiinnitä siis huomiota elementtivalintoihisi ja niiden keveyteen. Esimerkiksi karusellit ja muut liikkuvat elementit luovat sivustollesi JavaScriptiä, joka voi hidastaa sivustosi latausta. 

WordPress-lisäosat hakukoneoptimointiin eli SEO:n

Hakukoneoptimoinnin(Search Engine Optimization)  avulla tavoitellaan näkyvyyttä Googlen hakutuloksisssa. 
 
Rank Math on yksi suosituimmista SEOlisäosista WordPressissäjonka avulla voit optimoida sisältöäsi hakukoneille. Lisäosassa on erilaisia sisäänrakennettuja SEO-moduuleja, jotka voit kytkeä päälle/pois päältä tarpeidesi mukaan. Rank Math voi muun muassa integroida sivustosi Search Consoleen  ja auttaa sinua esimerkiksi paikallisen hakukoneoptimoinnin  ja WooCommerce-verkkokaupan SEO:n  kanssa. 
 
Toinen erittäin suosittu SEO-lisäosa on Yoast. Yoastin avulla saat opastuksia ja ehdotuksia, jotka parantaisivat kyseisen sivun hakukonenäkyvyyttä. Yoastilla on myös erittäin helppo valita, mitä sivuja tai kokonaisuuksia haluat Googlen indeksoivan.  

Verkkokauppa-lisäosa: Woocommerce

Woocommerce on suosituin lisäosa verkkokaupan luomiseen WordPress-sivustolla. Sinun on mahdollista muokata Woocommerce-verkkokauppaa tarpeidesi mukaan niin ominaisuuksien kuin ulkoasun puolesta. Woocommerce-verkkokauppa ja siihen saatavat helposti asennettavat lisäosat jo itsessään mahdollistavat ammattimaisen ja toimivan verkkokaupparatkaisun jopa ilmaiseksi. 

WordPressiin on myös mahdollista luoda Shopify-verkkokauppa, joka on pilvipohjainen ja skaalautuva palvelu. Shopify on valmiiksi ylläpidetty, turvallinen ja pystyt julkaisemaan verkkokaupan ilman koodiosaamista. 

Sivuston kävijä- ja konversioseurannan asentaminen

Muun muassa Google Analyticsin ja Search Consolen avulla pystyt arvioimaan ja seuraamaan verkkosivustosi suorituskykyä ja vahvistamaan näkyvyyttäsi. Voit lisätä seurantakoodin sivustolle lisäosan avulla tai kopioimalla sen suoraan verkkosivustosi head-osioon. 

Google Analytics for WordPress on yksi lisäosavaihtoehto.  

Jos et halua käyttää lisäosaa, voit lisätä seurantakoodin myös manuaalisesti header.php nimiseen tiedostoon. Tällöin sivustollasi tulee olla lapsiteema asennettuna. Jos sinulla on Elementor Pro käytössäsi, voit asentaa seurantakoodin myös Elementorin asetuksista. 

Cache plugins eli välimuisti-lisäosat

WordPress-sivustollasi olisi hyvä olla välimuisti-lisäosa, sillä se nopeuttaa verkkosivujesi latausaikaa huomattavasti.  

Suosittelemme kysymään webhotellisi tarjoajalta, mikä lisäosa toimii heidän palvelimensa kanssa parhaiten yhteen. Suosituimpia välimuisti-lisäosia ovat mm. WP super cache ja Litespeed Cache.

Kieliversiot

Lisäosan avulla voit helposti lisätä kieliversioita WordPress–sivustoosi ja hallita käännöksiä. Lisäosat yleensä tukevät sekä manuaalisia että automaattisia kielikäännöksiä ja käännöksiä voi lisätä rajoittamattoman määrän. 

Parhaat lisäosat kieliversioihin ovat mm. Polylang ja WPML. 

Huom! Jos teet käännöksiä erikoisemmalla kielellä ja käytät automaattista käännöstä kannattaa varmistaa, että käännökset ovat oikeakielisiä ja kulttuurin mukaiseksi muokattuja. 

Varmuuskopiointiin soveltuvat WordPress-lisäosat

Varmuuskopiot ovat oleellinen osa verkkosivuja. UpdraftPlus on yksi suosituimmista varmuuskopiointiin soveltuvista lisäosista. UpdraftPlussan asetuksista pystyt määrittämään automaattiset varmuuskopiot ja tallentamaan ne turvallisesti esimerkiksi Google Driveen, Dropboxiin, FTP jne. Toinen hyvä ilmainen vaihtoehto on WP All in One Migration. 

Suuressa osassa webhotellipalveluista on mahdollista automatisoida sivuston varmuuskopiointi. Jos sinulla on automaattinen varmuuskopiointi päällä, ei Updraft Plussan tai muun varmuuskopioiniti-lisäosan lataaminen WordPress-hallintapaneeliin ole tarpeellista. 

Redirect eli uudelleenohjaus

Verkkosivuston URL osoitteiden muuttuessa, 301-uudelleenohjaukset ovat tärkeitä, jotta vanhojen linkkien kautta tuleva liikenne siirtyy oikeaan osoitteeseen. Redirection-lisäosan avulla voit luoda uusia ja hallita vanhoja uudelleenohjauksia suoraan WordPresshallintapaneelista.   

Yhteenveto

Tuhansien WordPress-lisäosien joukosta voi olla vaikea löytää juuri ne oikeat lisäosat sinun sivustollesi. Se, että lisäosa on saanut hyvän arvostelun ei välttämättä riitä. Sinun tulee myös tarkistaa, että kyseinen lisäosa on yhteensopiva sivustosi teeman ja muiden lisäosien kanssa. 

Lisäksi muista, ettei WP-hallintapaneeliin kannata jättää käyttämättömiä lisäosia. Käyttämättömät lisäosat suositeltavaa poistaa kokonaan. 

Lisäosat helpottavat ja antavat joustavuutta verkkosivujen kehittämiseen ja liiketoimintasi kasvattamiseen. Jos sinusta kuitenkin tuntuu, että et ole aivan varma, mistä aloittaa tai mitkä ovat juuri ne oikeat työkalut sinun yrityksellesi ja sivustollesi, niin ota meihin yhteyttä. Me autamme sinua rakentamaan yrityksellesi liiketoimintasi tavoitteita ja tulevaisuuden tahtotilaa tukevat verkkosivut, jotka mahdollistavat liiketoiminnan kestävän kasvun. 

Etkö ole varma mitä verkkosivusi tarvitsee?
Varaa aika kanssamme!

Kysy minulta lisää!

Alina Venermo
Yrittäjä, CEO
alina.venermo@folcan.fi
+358 50 357 3684

Lue lisää digimarkkinoinnista Folcanin blogista