Mikä on CMS?

Sisällysluettelo

Verkkosivujen päivittäminen ja ylläpitäminen ei ole enää työn ja tuskan takana, eikä sinun tarvitse olla koodauksen rautainen ammattilainen hallitaksesi sen. Nykyään julkaiset blogit kätevästi muutamalla klikkauksella ja muokkaat esimerkiksi verkkosivuilla näkyviä puhelinnumeroita ja sähköpostiosoitteita helposti.

CMS eli content management system, suomeksi sisällönhallintajärjestelmä tai julkaisujärjestelmä on ratkaisu yrityksen sisällönhallintaan. Se on tietojärjestelmä, jonka avulla hallitaan suuria tietomääriä ja esitetään tieto käyttäjälle helposti ymmärrettävässä muodossa.

Tässä artikkelissa kerromme muun muassa mikä CMS on ja mihin sitä käytetään. Lukemalla tämän artikkelin saat yleiskäsityksen mistä on kyse, kun puhutaan CMS-työkaluista.

Mitä CMS oikein tarkoittaa?

CMS eli sisällönhallintajärjestelmä tai julkaisujärjestelmä terminä pitää sisällään laajan joukon sisällönhallintajärjestelmiä, jotka voivat liittyä esimerkiksi verkkopalveluiden hallintaan, yrityksen intranettiin tai dokumenttien hallintaan. Sisällönhallintajärjestelmälle ei siis ole olemassa yhtä selkeää määritelmää, vaan toimialasta riippuen sillä saatetaan viitata eri kokonaisuuksiin keskittyviin tietojärjestelmiin, joiden avulla tietoa esitetään käyttäjälle helposti ymmärrettävällä tavalla. 

CMS-työkalut ovat pääasiassa online-työkaluja eli ne toteutetaan netissä. Usein miten CMS viittaa verkkopalveluiden sisällönhallinta- ja julkaisujärjestelmiin eli CMS-työkalujen avulla voidaan hallita, ylläpitää ja päivittää verkkosivuja.

Yksi tunnetuimpia avoimen lähdekoodin CMS-ratkaisuja on WordPress. Lisäksi CMS-työkaluja ovat myös verkkokaupat tai karttapalvelut, kuten Google Maps. Sosiaaliset mediat kuten Instagram tai Facebook ovat myös omanlaisiaan CMS-työkaluja, koska niillä hallitaan verkossa olevaa sisältöä. 

Julkaisujärjestelmiä ovat siis esimerkiksi: 

  • www-sisällönhallintajärjestelmät
  • Dokumenttien hallintajärjestelmät
  • Julkaisujärjestelmät
  • Verkkokauppajärjestelmät
  • Aineistonhallintajärjestelmät
  • Wiki -järjestelmät

Markkinoinnissa CMS tarkoittaa siis julkaisujärjestelmää, jonka avulla käyttäjät voivat rakentaa ja hallita verkkosivustoa ilman, että sitä tarvitsee koodata täysin tyhjästä. 

Tarvitseko apua verkkosivujen luomiseen ja ylläpitöön?

Mihin CMS-työkalua käytetään?

Julkaisujärjestelmiä voidaan käyttää sisällön julkaisun ja päivittämisen lisäksi sisällön varastoimiseen, muotoiluun, versionhallintaan, hakemiseen ja palauttamiseen. Parhaat julkaisujärjestelmät ovat siis tehty muuhunkin kuin vain sisällönhallintaan ja niiden avulla verkkosivustoa voi muokata monipuolisesti ja sisällön lisäksi muun muassa valikoiden muokkaus ja uusien toimintojen lisääminen onnistuu kätevästi. 

CMS-työkalujen hyödyt

CMS eli sisällönhallintajärjestelmän suurin etu on se, että henkilö, joka ei osaa front-end-koodausta, voi silti helposti julkaista ja päivittää materiaalia nettisivuille. Yrityksille tämä on erittäin tärkeää, sillä toimittajakumppanin suunniteltua ja rakennettua sivut, asiakkaan on helppo ylläpitää palveluiden yhdenmukaista ulkoasua ja hallinnoida sekä päivittää sisältöä. Me Folcanilla huolehdimme myös sivustosi ylläpidosta ja kehitämme sivustoa säännöllisesti yhteistyössä kanssasi, jotta sivustosi liikenne kehittyy jatkuvasti ja kävijöiden viihtyvyys lisääntyy. 

1. Verkkosivun sisältö

Julkaisujärjestelmän erilaisilla sivumalleilla on helppo luoda yksilöllistä, ainutlaatuista ja mielenkiintoista sisältöä. Artikkelien ja kuvien lisäämistä varten monissa julkaisujärjestelmissä on graafinen käyttöliittymä, jonka avulla tekstien ja kuvien hallinta helpottuu. Esimerkiksi WordPress mahdollistaa WYSIWYG-muokkausohjelmiston käytön eli What You See Is What You Get. Näet siis heti miltä muutokset tulevat verkkosivuilla näyttämään. 

2. Verkkosivun helppokäyttöisyys

Asiakkaana saat tunnukset, joilla pääset kirjautumaan sisällönhallintajärjestelmään, eikä sinun tarvitse asentaa mitään. Sisällönhallintajärjestelmät myös nopeuttavat sivustojen toteutusprojekteja niiden valmiiden toiminnallisuuksien ansiosta. CMS-työkalu auttaa myös hakukoneoptimoinnissa eli voit parantaa verkkosivujen näkyvyyttä hakukoneissa, esimerkiksi Googlessa

3. Verkkosivun turvallisuus

Tietoturva on julkaisualustoille hyvin tärkeä asia ja siihen panostetaan. WordPressissä tietoturva perustuu WordPress-yhteisön aktiivisuuteen ja alustan suosioon. Eli jos tietoturva-aukkoja havaitaan, laaja kehittäjäyhteisö takaa sen, että tietoturvapuutteet on nopeasti paikattu. Lisäksi sisältöön ei pääse käsiksi kuka tahansa ja työntekijöiden julkaisuoikeuksia voidaan hallinnoida.

4. Verkkosivun muokkaamisen yksinkertaisuus

Sisällön julkaiseminen ja päivittäminen tehostuu ja nopeutuu helppokäyttöisen järjestelmän ansiosta. Hintoja ja osoitteita voi kätevästi muokata ja myös uusien sivujen lisääminenkin onnistuu parilla klikkauksella. 

Tilaa ilmainen arvio verkkosivujesi nykytilasta!

Miten valita sopiva CMS?

CMS alustoja on olemassa paljon ja siksi alustan valinta pitää tehdä käyttötarpeen mukaan. Esimerkiksi alustan käyttäjämäärä ja tuen saaminen kyseenomaiselle järjestelmälle kannattaa ottaa huomioon sitä valitessa. Järjestelmien turvallisuus, ominaisuudet ja niiden laajentamisen mahdollisuus ovat myös huomioon otettavia tekijöitä. Kaikkia järjestelmiä toki pystyy laajentamaan, mutta on myös mietittävä mikä on järkevää ja millaisilla resursseilla.  

Verkkosivuston alustana toimivan julkaisujärjestelmän tulee olla ketterä, nopeasti kehitettävä ja helppokäyttöinen, jotta erilaisten sisältöjen, ulkoasujen ja laskeutumissivujen luominen on nopeaa ja vaivatonta. Lisäksi alustan on oltava luotettava.

WordPress julkaisujärjestelmä kiteytettynä

WordPressin menestyksen syinä ovat ennen kaikkea sen helppokäyttöisyys ja edullisuus verrattuna moneen muuhun alustaan. WordPress-alustalla voi tehdä päivä päivältä yhä laajempia ja monimutkaisempia toteutuksia ja se soveltuukin hyvin monenlaiseen tarpeeseen. Tämä toki edellyttää myös osaavaa ja alustan tuntevaa toimittajakumppania.

WordPress on avoimen lähdekoodin julkaisujärjestelmä, mikä mahdollistaa helpon ylläpidon nettisivuille. Avoimen lähdekoodin ratkaisu tarkoittaa, että julkaisujärjestelmä on lisenssimaksuton ja kaikille kehittäjille vapaa ympäristö jatkokehitystä varten. Kuka tahansa siis voi julkaista järjestelmään lisäominaisuuksia ja parannuksia. WordPressin lisäosat takaavat hyvän käytettävyyden ja uniikit verkkosivut, koska sen saa näyttämään miltä haluaa ja toimimaan kuten haluaa, kunhan osaamista riittää. Jos jotain ulkoasua tai toiminnallisuutta ei löydy valmiina, voi sellaisen tehdä itse tai ostaa ammattilaiselta. Maksulliset eli kaupalliset julkaisujärjestelmät puolestaan takaavat käytön pienelläkin teknisellä osaamisella, mutta ovat huomattavasti kalliimpia kuin avoimen lähdekoodin ratkaisut. 

Voit halutessasi tutustua verkkosivu-palveluumme täältä tai lukea WordPressin hyödyistä lisää täältä

WordPressin kylkeen saatava verkkokauppalaajennus WooCommerce on myös kasvattanut suosiotaan WordPressin suosion myötä. WooCommerce soveltuu erityisesti kuluttajaverkkokauppojen alustaksi. Täältä voit lukea lisää, mikä WooCommerce on ja miksi se kannattaa valita verkkokauppa-alustaksi.  

Tutustu Folcanin esimerkkitoteutuksiin täältä

Kaipaavatko nykyiset sivusi nykyaikaisempaa julkaisujärjestelmää?