Onko suunnitelmissasi hakukoneoptimoinnin tai hakukonemainonnan kehittäminen, mutta tarvitset vielä avuksesi avainsanatyökalun? Avainsanatyökaluja on monia, osa niistä on ilmaisia ja osa maksullisia. Tässä kirjoituksessa käydään läpi erilaisia avainsanatyökaluja, jotta sinun on helpompi päättää oma avainsanatyökalusi. Ensin kuitenkin avaamme mikä on avainsana ja mitä avainsanatyökalulla tehdään.
Mikä avainsanatyökalu on ja miksi sitä kannattaa hyödyntää?
Avainsanatyökalu on verkossa toimiva ohjelma, jota käytetään apuna, kun halutaan selvittää millaisia hakusanoja ihmiset käyttävät etsiessään jotain hakukoneista. Avainsanatyökalu onkin siis ykköstyöväline, kun tehdään avainsanatutkimusta. Avainsanatutkimus on oiva apu esimerkiksi sisältö-, SEO- ja markkinointistrategian kokoamisessa.
Näkyminen hakukoneissa, kuten Googlessa on kilpailu – vain yksi hakutulos voi olla ykköspaikalla ja muut hakutulokset ovat sen alapuolella. Ei riitä, että löydyt ensimmäiseltä hakutulossivulta, vaan klikkien saamiseksi ja kävijämäärien kasvattamiseksi tulisi sivustosi löytyä ensimmäisten hakutulosten joukosta. Backlinkon tekemän tutkimuksen mukaan kaksi ensimmäistä hakutulosta keräävät yli puolet kaikista klikkauksista. Hyödyntämällä oikeita avainsanoja, voidaan tässä kilpailussa sijoittua paremmin.
Sen lisäksi, että selvitetään, millä avainsanoilla käyttäjät hakevat asioita hakukoneista, on oleellista myös selvittää avainsanan volyymi eli kuinka paljon avainsanalla on kuukausittaisia hakuja. Tämän lisäksi kannattaa tutkia myös, kuinka kilpailtuja eri avainsanat ovat.
Mikä on avainsana?
Avainsana on termi, jota käytetään, kun tarkoitetaan yksittäistä sanaa, sanayhdistelmiä tai lausetta, jota ihmiset käyttävät, kun he etsivät jotain hakukoneista. Tällaisia hakukoneita ovat esimerkiksi Google, Bing, Yahoo! ja DuckDuckGo.
Avainsanat voidaan jakaa lyhyen hännän ja pitkän hännän avainsanoihin. Lyhyen hännän avainsanat eivät rajaa hakua kovin tarkasti ja niitä käytetään yleensä ostopolun alkuvaiheessa. Lyhyen hännän avainsana voisi olla esimerkiksi ”laukku”. Tällaiset yleiset avainsanat ovat usein hyvin kilpailtuja.
Pitkän hännän avainsanat rajaavat aihetta tarkemmin. Niillä on usein pienempi hakuvolyymi, mutta näitä avainsanoja käyttävät ovat todennäköisemmin lähempänä konvertoitumista ja niillä on usein pienempi kilpailutilanne. Avainsanatyökalua kannattaa hyödyntää myös näiden pidempien hakulausekkeiden selvittämiseen. Pitkänhännän avainsana voi olla esimerkiksi ”vintage-laukku ruskeaa nahkaa”.
Mihin avainsanaa tarvitaan?
Avainsanojen määrittäminen ja käyttö on keskeinen osa digitaalista markkinointia, sisällöntuotantoa ja hakukoneoptimointia, koska ne auttavat kohdistamaan viestit oikealle yleisölle, parantamaan näkyvyyttä ja ymmärtämään käyttäjien tarpeita. Oikeiden avainsanojen valinta ja käyttö voi parantaa sivuston näkyvyyttä hakutuloksissa ja lisätä liikennettä. Digitaalisissa mainoskampanjoissa, kuten Google Ads -kampanjoissa, avainsanat määrittelevät, milloin mainoksesi näytetään. Tarkasti valitut avainsanat voivat parantaa mainoskampanjoiden tehokkuutta ja tuottoa.
Ilmaiset avainsanatyökalut
Netistä löytyy useita avainsanatyökaluja. Osa niistä on maksullisia, mutta myös ilmaisia löytyy ja niilläkin pärjää jo hyvin.
Google Keyword Planner
Googlen hakukone on maailman suosituin, joten nostetaan ensimmäisenä esille Googlen avainsanatyökalu Google Keyword Planner eli Googlen avainsanojen suunnittelija. Tämä avainsanatyökalu on ilmainen ja vaatii ainostaan rekisteröitymisen Google-tilille.
Googlen avainsanatyökalun löytää Google Adsista, Googlen mainostyökalusta. Adsin ylävalikosta valitaan ”työkalut ja asetukset” ja ”suunnittelu”-sarakkeesta löytyy ”Avainsanojen suunnittelija”.

Googlen avainsanatyökalulla on helppo löytää uusia avainsanoja suoraan verkkosivun osoitteen perusteella tai syöttämällä työkaluun sanoja. Tämä avainsanojen suunnittelija näyttää niin hakuvolyymin, kilpailutilanteen kuin hintatarjouksenkin. Googlen avainsanatyökalu on luultavasti suosituin eikä suotta, se on ilmainen ja ajaa asiansa hyvin.
Ubersuggest
Ubersuggest on yksi Neil Patelin hakukoneoptimoinnin työkaluista. Sivusto antaa rekisteröitymättömän käyttäjän suorittaa päivittäin kolme hakua. Sivustolle voi kuitenkin rekisteröityä ilmaiseksi, toki se edellyttää sähköpostimarkkinoinnin sallimisen.
Ubersuggest on avainsanatyökaluna monipuolinen ja inspiroiva, mutta se toisinaan se toimii melko hitaasti. Voit tutkia sivustolla avainsanoja, parhaiten toimivia sivuja (omia tai kilpailijan) hakukoneoptimoinnin näkökulmasta sekä mm. sivuston auktoriteettiä Domain Authoritya, joka kertoo, kuinka todennäköisesti sivusto nousee hakutuloksiin.
Keyword Tool
Keyword Tool on helppo käyttöinen avainsanatyökalu, jolla avainsanoja löytyy nopeasti. Haettavia avainsanoja voi myös rajata negatiivisilla avainsanoilla. Ilmaisessa veriossa niitä on käytössä viisi kappaletta. Sivuston alareunassa on näppärä ”Copy / Export All”-kohta, jonka avulla löydetyt avainsanat saa kopioitua talteen kätevästi.
Maksullinen versio tästä työkalusta tarjoaa suuremman määrän avainsanoja ja hakuvolyymit englanninkielisiin avainsanoihin. Mainittakoon vielä, että Keyword Toolista voi etsiä avainsanoja useampiinkin kanaviin, kuten YouTubeen, Instagramiin ja Amazoniin.
Maksulliset avainsanatyökalut
Ahrefs
Ahrefs on maksullinen työkalu ja etenkin isojen yritysten suosiossa. Se markkinoikin itseään markkinoiden täydellisimmäksi avainsanatyökaluksi. Tämä työkalu kertoo esimerkiksi arvion siitä, kuinka todennäköisesti avainsanalla saa klikkejä.
Halvimmillaan maksulliset ominaisuudet saa käyttöönsä 99 dollarin kuukausimaksulla tai 990 dollarin maksulla vuodeksi. Jos siis avainsanatyökalua ei tarvitse käyttää kovin usein, voi tämä olla turhan kallis vaihtoehto.
Ahrefs tarjoaa ilmaiseksi mm. avainsanageneraattorin, joka etsii avainsanoja, Keyword Rank Checker -työkalun, jolla voidaan tarkistaa, miten sivusto sijoittuu tietyllä avainsanalla, sekä Keyword Difficulty Checkerin, joka kertoo, kuinka haastava tietyllä avainsanalla on sijoittua hakukoneiden hakutuloksissa.
Semrush
Semrush eri tarjoa juurikaan ilmaisia ominaisuuksia, vaan vaatii kirjautumisen heti hakuja tehdessä. Hinnoittelu on halvimmillaan 119,95 dollaria kuukaudessa. Kaiken kaikkiaan Semrushilla on yli neljäkymmentä työkalua digimarkkinointiin. Avainsanojen löytämiseen Semrushilla on tarjolla kuusi työkalua, joita voi kokeilla ilmaiseksi.
Tilaa ilmainen analyysi hakukoneoptimointisi nykytilasta
Yhteenveto
Avainsanatyökaluja on saatavilla useita, niin maksullisia kuin ilmaisiakin. Ilmaisilla versioilla pääsee jo hyvin alkuun, mutta kun homma käy totisemmaksi ja säännölliseksi, voi käyttöön ottaa myös maksullisen työkalun, josta kannattaa hyödyntää muitakin ominaisuuksia.
Vinkkinä vielä loppuun: Voit tutkia sivustollasi jo käytössä olevia avainsanoja myös Googlen Search Consolesta. Valitse vasemmasta sivuvalikosta ”Kehitys” ja sen jälkeen voit tutkia kohtaa ”Kyselyt”. Mikäli haluat tutustua paremmin Search Consoleen, voit lukea blogiartikkelimme aiheesta: Google Search Console – näkyvyyden parantaminen Googlessa.